Şeful IJP Vâlcea, Bogdan Berechet şi-a prezenetat raportul de activitate

Joi, 27 iulie, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea a prezentat raportul de activitate pe primele şase luni ale anului 2017. Conform datelor citite de şeful inspectoratului, Comisar-şef de poliţie Bogdan Berechet, infracţionalitatea în Vâlcea, la toate nivelurile, a cunoscut o uşoară scădere, asta şi datorită faptului că au crescut numărul de controale şi timpul de răspuns al poliţiştilor. Singura capitol negativ înregistrat la nivelul judeţului este cel al accidentelor rutiere, care a crescut cu 11 procente, dar numărul morţilor şi al răniţilor în urma acestora a cunsocut o scădere.

Mai jos vă prezentăm RAPORTUL COMPLET:

OBIECTIVE  INSTITUŢIONALE

Activitatea inspectoratului a fost focalizată pe îndeplinirea obiectivelor stabilite şi a priorităţilor Poliţiei Române respectiv s-a urmărit:

  1. Creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor prin protejarea persoanei, a patrimoniului şi prin asigurarea climatului de ordine publică în spaţiul stradal;
  2. Combaterea evaziunii fiscale, a corupţiei şi a fraudelor din domeniul achiziţiilor publice;
  3. Combaterea delictelor silvice ;
  4. Implementarea unor măsuri de reducere a deficitului de personal şi asigurarea mijloacelor materiale şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale .

PREVENIREA CRIMINALITĂŢII

Activităţile desfăşurate în semestrul I 2017 au fost structurate pe 2 programe cadru de prevenire, respectiv Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului şi Prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, în baza priorităţilor Poliţiei Române, fiind desfăşurată şi Campania de prevenire a violentei domestice „Aripi Frânte”.

Astfel, au fost realizate 365 de activități preventive  în cadrul cărora au participat 9372 de beneficiari, fiind distribuite 15.812 materiale preventive informative.

Activitatea de prevenire a criminalităţii a avut un rol proactiv, astfel că în  semestrul I 2017 au fost organizate de către efectivele structurilor operative, inclusiv cele de proximitate următoarele:

–  23 razii

– 660 acţiuni cu efective lărgite

– 13.358 controale directe

–  30.386 contravenţii, în valoare de aproximativ 8 milioane lei

–  1647  activităţi cu unităţile de învăţământ

–  1961  stări conflictuale aplanate

–  4731  număr persoane primite în puncte de consiliere

–   94  minori nesupravegheaţi depistaţi

EVOLUŢIA FENOMENULUI INFRACŢIONAL

Infracţionalitatea sesizată a scăzut cu 5,61 % în primele 6 luni 2017, fiind înregistrată  cea mai mică valoare din ultimii 5 ani.

Din totalul infracţiunilor sesizate, 56,36% au fost comise în mediul urban, 43,64% în mediul rural.

Infracţionalitatea judiciară care deţine ponderea (64, 39% din totalul infracţiunilor sesizate), în perioada analizată a scăzut cu 6,72%.

Cele mai mari procente le-au înregistrat următoarele genuri de infracţiuni: furtul – 27,71%,  lovirea sau alte violenţe – 17,29% , distrugerea – 8,67%.

Semnificativă este scăderea cu 38,46% faţă de semestrul I 2016 a faptelor penale sesizate în unităţile de învăţământ.

EVOLUŢIA INFRACŢIUNILOR STRADALE

Infracţiunile stradale sesizate au cunoscut o uşoară scădere faţă de perioada similară a anului trecut, respectiv cu 2,43%. Majoritatea  dintre acestea o reprezintă furturile din auto şi de componente auto.Acest gen de infracţionalitate, faţă de semestrul I 2014, a înregistrat o scădere cu 32,35%, ceea ce reprezintă un aspect foarte important, având în vedere  impactul social deosebit al acestor infracţiuni.

Din totalul acestora, 99,38% au fost comise în mediul urban, 51,55% având loc pe timp de zi şi 48,45% pe timp de noapte.

EVOLUŢIA INFRACŢIUNILOR CONTRA PERSOANEI

Infracţiunile contra persoanei  au cunoscut o scădere faţă de perioada similară a anului trecut cu 3,37%. Acest gen de infracţionalitate a înregistrat o scădere cu 15,67% faţă de semestrul I 2013.

EVOLUŢIA INFRACŢIUNILOR CONTRA PATRIMONIULUI

În ceea ce priveşte infracţiunile contra patrimoniului, se observă  o scădere cu 4,23 %, faţă de semestrul I 2016,  iar în ceea ce priveşte numărul tâlhăriilor sesizate, inspectoratul înregistrează scăderi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 14,28%.

În cazul  furturilor înregistrăm o scădere cu 4,47%,  pe genuri avem scăderi la furturile din societăţi comerciale

(13,71%), furturile din autovehicule  (-1,32%), iar la furturile  de animale şi păsări, în semestrul I 2017 au fost înregistrate de asemenea scăderi cu 5,26%  la furturile de animale şi cu 43,85% la furturile de păsări.

REGIMUL ARMELOR, EXPLOZIVILOR ŞI SUBSTANŢELOR PERICULOASE

În semestrul I 2017,  activitatea lucrătorilor Biroului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase s-a derulat în baza planurilor naţionale, în primele 6 luni nefiind înregistrate evenimente deosebite pe această linie.

Poliţişti specializaţi  au efectuat  199 controale la persoane fizice şi juridice și au anulat 212  permise de armă.

INVESTIGAREA CRIMINALITĂŢII ECONOMICE

Infracţionalitatea sesizată de acest gen înregistrează o scădere de 31,07% faţă de perioada similară a anului trecut.

În cadrul celor 273 dosare penale soluţionate de cadrele Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au fost emise 29 de rechizitorii, fiind trimise în judecată 73 de persoane, prejudiciul recuperat pe parcursul perioadei de referinţă fiind de aproximativ un milion de euro.

Referitor la situaţia pe linia combaterii faptelor de corupţie, precizăm că au fost declinate către unitățile de Parchet competente 5 dosare penale  privind 13 de persoane.

Efectivele Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au aplicat cu 52,72 % mai multe amenzi contravenţionale faţă de perioada semestrului I 2016.

INFRACŢIONALITATEA ÎN  DOMENIUL SILVICULTURII

Pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice,  s-au desfăşurat  activităţi în baza planului SCUTUL PĂDURII 2017”, după cum urmează:

–        au fost organizate 186  acţiuni;

–        au fost efectuate 289  de controale cu privire la respectarea modului de exploatare a masei lemnoase şi a regimului circulaţiei materialelor lemnoase pe drumurile publice;

–        au fost înregistrate 113 infracţiuni ;

–        au fost aplicate 178  sancţiuni contravenţionale;

–        a fost confiscată cantitatea de 3291.98 m.c;

–        au fost indisponibilizate în vederea confiscării 10 autovehicule şi 27 atelaje hipo.

SIGURANŢA TRAFICULUI RUTIER

Activităţile desfăşurate  pe linie rutieră în cursul semestrului I 2017 au presupus:

–        905 acţiuni

–        201 infracţiuni depistate la regimul rutier

–        1907 permise de conducere reţinute

–        25.068 amenzi contravenţionale la OUG 195/2002.

În primele 6 luni 2017 numărul accidentelor rutiere soldate cu victime a crescut cu 11,37 %, numărul de persoane decedate a scăzut cu 9,09 % și de asemenea numărul de răniţi grav a scăzut cu 17,11 % faţă de primele 6 luni 2016.

Din analizele efectuate, concluzionăm faptul că principalele trei  cauze de producere a accidentelor rutiere au fost:

1)      Viteza neadaptată la condiţiile de drum;

2)      Abateri bicicliști;

3)      Neacordare prioritate vehicule.

SUPORT DECIZIONAL

– Prin intermediul Centrului Operaţional Judeţean,  în cursul semestrului I 2017 au fost gestionate un număr de 9892 primite de la cetăţeni prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri,  care au presupus intervenţii la faţa locului.

– Specialiştii criminalişti au  efectuat 1632  investigări tehnico-ştiinţifice ale locului faptei, valorificând un număr de 4742 urme, ocazie cu care au fost identificaţi 91 autori de infracţiuni. De asemenea au fost efectuate 46 expertize criminalistice şi constatări tehnico – ştiinţifice.

– În semestrul I 2017, luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale au efectuat 160 misiuni, respectiv percheziţii, escorte, aplanări de conflicte, razii şi alte activităţi de sprijin pentru structurile operative.

Pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite, priorităţile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea vor urmări: creşterea gradului de siguranţă al vâlcenilor, reducerea infracţionalităţii stradale, creşterea gradului de vizibilitate a forţelor de ordine, reducerea numărului de accidente rutiere şi îmbunătăţirea calităţii serviciului poliţienesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *