Primarii vâlceni au cerut desfiinţarea Gărzii Forestiere

Direcţia  Silvică Vâlcea şi a Garda  Forestieră Vâlcea au solicitat o întâlnire cu primarii vâlceni şi reprezentanţii autorităţilor publice locale pe tema noilor prevederi din Codul Silvic referitoare la paza pădurilor şi asigurarea lemnului de foc pentru aprovizionarea populaţiei.

Două probleme fierbinţi pe agenda primarilor. După discuţii în contradictoriu între Eugen Simionescu, şeful Gărzii Forestiere, şi primarii prezenţi la dezbatere s- a ajuns la o concluzie defavorabilă pentru Gardă: desfiinţarea ei.

Primarii consideră că respectiva instituţie nu –şi justifică existenţa mare parte din acţiunile întreprinse fiind date în avantajul celor care încalcă legislaţia în vigoare…nu în avantajul proprietarilor de păduri.

Ideea a venit în momentul în care Eugen Simionescu a anunţat măsurile privind depozitarea de către proprietari a lemnului vechi în altă locaţie…schimbarea depozitului. O procedură greoaie atât pentru proprietari, cât şi pentru angajaţii ocoalelor silvice, pentru pădurari.

Conform legii, proprietarii depozitelor de lemn vechi sunt obligaţi să obţină  avizul de transfer al lemnului după inventarierea lui de către un angajat silvic, altfel riscă confiscarea întregii cantităţi.

Primarii au declarat că măsura nu poate fi aplicată din cauza…pădurarilor care nu fac faţă crerilor foarte mari şi a dotării foarte proaste: lipsa tabletelor.

Cum tehnologia nu a ajuns la toţi angajaţii ocoalelor silvice, iar Garda Forestieră funcţionează greoi şi fără rost, sancţiunile prevăzute ocoalelor silvice fiind tratate cu indiferenţă, primarii au propus desfiinţarea Gărzii de Mediu.

Seful Gărzii Forestiere a refuzat să riposteze, subiectul a fost trecut în derizoriu de prefectul judeţului.

Reacţia primarilor a fost perfect justificată în condiţiile în care furtul de lemne nu a fost stopat, dar ţăranii sunt supuşi unor sancţiuni severe în cazul în care schimbă locaţia depozitului sau adună surcelele din pădurea personală fără marcajul făcut de pădurari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *