Ministrul Mişa lovește în firmele private

Ministrul Finanţelor Publice, Ionuț Mișa a anunţat că firmele private vor fi obligate, printr-un nou act normativ, să mărească salariile brute ale angajaţilor, în contextul trecerii contribuţiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului.

”Se va introduce o normă tranzitorie care va stabili clar că salariul brut va include toată sarcina fiscală a angajatorului, astfel încât să se stabiliească un plafon care să limiteze posibilitatea unui patron de a reduce salariul pentru angajatul propriu”, a declarat Ionuţ Mişa, în cadrul audierii din Senat, citat de ziarul Bursa.

La ieşirea din comisie, ministrul de Finanţe a precizat că va fi introdusă ”o măsură tranzitorie care va obliga practic angajatorul, chiar şi cel din mediul privat, să menţină un anumit nivel al salariului brut”.

”În momentul în care contribuțiile sunt tranferate la nivelul angajatorului și se reduc automat contribuțiile la nivelul de 35%, față de ce se plătește astăzi, ponderea va fi de 2,9 ori mai mari pentru contribuțiile vechi. Angajatul le plătește la bugetul de stat. Automat, plătind o contribuție mai mare, prin acest transfer se realizează o creștere a salariului brut care va permite creșterea punctului de pensii, care va da posibilitatea ulterior a unei pensii mai mari. După ce se va rezolva această măsură legislativă, va fi introdusă și o măsură tranzitorie, care va obliga angajatorul, chiar și pe cel din mediul privat să mențină un nivel al salariului brut”, a spus Ionuț Mișa, citat de DC News.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *