Dealul Capela revine pe agenda primarului Gutău… pe uşa din dos

Un fost cadru didactic din Valcea, plictisit de moarte, s-a gandit sa satisfaca orgoliul si interesele  primarului Mircia Gutau si propune transformarea Dealului Capela in Gradina Botanica.

Motivul: Gradina   ar fi un punct turistic de referinţă pentru municipiul Râmnicu Vâlcea si  o bază de studiu pentru elevii şi studenţii din municipiu, ar inspira educaţia şi respectul pentru natură, etc. Totodată, o astfel de Grădină Botanică ar putea avea laboratoare şi sere proprii pentru a produce material genetic….”

O idée extrem de proasta, daca luam in calcul faptul ca 57.289 mp din Dealul Capela au intrat  de cativa ani, din 2009,  in proprietatea unor smecheri din anturajul primarului, iar modernizarea lui pe banii comunitatii este ilegala.

Dar profesorul ori nu stie, ori mimeaza destul de prost interesul public: „Revine în actualitate, odată cu recentul raport al primarului Muninicipiului Rm.Vâlcea, preocuparea de a realiza un ”uriaș” parc de agrement pe Dealul Capela. Ideea este veche, datează din 2009, dar se pare că acum se va realiza. Pe 13 oct. 2009 am depus la Primărie o propunere argumentată de a se înființa acolo o grădină botanică. Nu am primit niciun răspuns…Revin cu aceeași propunere pe care o supun spre dezbatere prietenilor de pe fb și tuturor vâlcenilor”, spune prof. Georghe Ploaie.

In 2008, tot in mandatul primarului Mircia Gutau, am fost la un pas sa avem o gradina zoologica in centrul orasului… pentru binele celor doi viceprimari Romeo Radulescu si Eusebiu Veteleanu. Cei doi si-au construit vilele in zona Gradinii Zoologice si damful le polua ozonul. Prin urmare, edilul orasului a decis sa le ofere un aer mai curat prin mutarea animalelor pe Dealul Capela, adica in zona zero a orasului.

Dupa scandalul aparut in presa, si arestarea primarului, proiectul a “cazut”, dar se tot incearca reluarea lui.

Articolul de mai jos a fost scris in 2008 si reflecta “initiativele”fostului Executiv al Ramnicului…

“Edilul Râmnicului  şi-a propus să schimbe din nou faţa oraşului, de această dată  proiectul vizează zona Ştrandului Ostroveni, unde democratul vrea să ridice un nou cartier, proiectul va fi demarat  în acest  mandat. Gutău a declarat că ideea nu-i aparţine, propunerea a venit din partea unui elev de clasa a IX-a, pe care edilul îl consideră specialist în administraţie publică. Motivaţia oferită de edil a fost una cel puţin puerilă. Conform declaraţiilor edilului… animalele s-ar simţi mult mai bine în pădurea de pe Capela… decât în păduricea din Ostroveni, iar locuitorii din zonă, foarte puţini la număr, ar scăpa de mirosurile neplăcute care poluează zona pe o distanţă de cel puţin 3 km. Edilul a pierdut din vedere interesele şi confortul cetăţenilor din centrul oraşului, care nu se numără ce-i drept printre votanţii săi fideli:

,,Pentru mandatul viitor am un proiect de amenajarea unui parc ultramodern de agrement pe Dealul Capela. Pentru realizarea lui vom trece o suprafaţă de 60 de ha din patrimoniul Direcţiei Silvice în patrimoniul domeniul public al primăriei, de la statuie în sus. Am primit foarte multe sesizări de la locuitorii din zona grădinii zoologice, din Ostroveni, oamenii  sunt deranjaţi de mirosurilecare se întind pe o suprafaţă de 3 km, plus că  animalele s-ar simţi mult mai bine în noul parc de pe Capela, unde ar fi ca în mediul lor natural. Ideea nu-mi aparţine, aparţine unui elev de clasa a IX-a şi mi s-a părut foarte bună”, spunea primarul la conferinţa de presă, premergătoare şedinţei de CL din data de 27 martie. Memoria primarului îi joacă feste. Întrebat de presă, cum va rezolva problema inevitabilelor mirosuri pestilenţiale care vor afecta populaţia din centrul oraşului, edilul Râmnicului a dat răspunsuri contradictorii:,,Populaţia din centru nu va fi afectată, suprafaţa este foarte mare, sunt 60 de ha, ce Dumnezeu, nu are cum să-i afecteze…”.

De fapt suprafaţa nu este atât de mare, zona pusă în discuţie de primar se află chiar în centrul oraşului, mirosurile nu au cum să dispară decât dacă primarul îmbracă toate animalele în  pamperşi şi le parfumează zilnic. Actuala locaţie a grădinii zoologice a fost stabilită tocmai pe acest criteriu: funcţionarea ei cât mai departe de oraş. Argumentele oferite de presă, în favoarea actualei locaţii, l-au făcut pe primar să retracteze toate afirmaţiile făcute cu trei minute înainte: ,,Nu am  spus  că fac eu grădina zoologică pe Capela, am spus că e un proiect făcut de specialişti. Nu ştiu dacă-l voi face. Veniţi dumneavoastră cu alte soluţii că tot sunteţi specialistă la toate”. Dacă ar fi să luăm după primar, dejecţiile animalelor put mai rău la periferie decât în centrul oraşului, iar pădurea e mai pădure la oraş decât în afara lui.

Conform declaraţiilor aceluiaşi primar, specialistul consultat de edil este un tânăr  de 18 ani, elev în clasa a IX a, care în timpul liber are viziuni imobiliare. Primarul a omis să spună că în zona Ştrandului Ostroveni s-a dus o luptă acerbă pentru terenurile disponibile,toţi greii oraşului şi-au cumpărat câteva ha bune în zonă, zonă care va fi transformată în viitorul foarte apropiat în zonă rezidenţială . Printre cei care-şi construiesc vile se numărăşi cei doi viceprimari ai Rămnicului, preferaţii primarului: Eusebiu Veţeleanu şi Romeo Rădulescu.

În final, dupa mistocareala facuta de “desteapta” din presa, si forţat de noua lege, primarul a renuntat la ideea mutării grădinii zoologice, dar  nu a renunţat  şi la ideea transformării Capelei într-un parc modern de agrement, terasat cu foarte multe pavele.

În data de 5 mai, 2008, Regia Naţională a Pădurilor Romsilva- Direcţia Silvică Râmnicu Vâlcea a formulat o plângere prealabilă împotriva Hotărării Consiliului Local nr.70/2008, considerând-o nelegală şi solocitând revocarea acesteia în totalitate, motivând faptul că pădurea de pe Dealul Capela este inclusă în categoria de pădure, parc cu funcţii de recreere, iar, conform prevederilor Codului Silvic, aprobat prin Legea nr.46/2008, este interzisă includerea lui înintravilan. Primarul nu a ţinut cont de lege şi în prima şedinţă de Consiliu Local, din noul mandat, mai precis în şedinţa  din 30 iunie, ştiind că beneficiază de majoritate în CL, a trecut, din nou, raportul pe ordinea de zi. Cei 16 consilieri ai  primarului democrat s-au conformat  şi au votat rapid menţinerea HCL nr.70 din 27.03.2008. În data de 07.07.2008,  Hotărârea Consiliului Local  nr.189-37, privind menţinerea HCL nr.70-27.03.2008, a ajuns pe masa juriştilor Comisiei de urbanism a Consiliului Judeţean, spre avizare….”

D.N.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *