Propunerea unui ONG: Persoanele aflate în moarte cerebrală să devină automat donator de organe

ONG-ul Asociaţia Transplantaţilor din România propune ca orice persoană aflată în moarte cerebrală să devină automat donator de organe, dacă nu şi-a declarat explicit refuzul în timpul vieţii.

În acest moment, în România, se pot fi prelevate organe de la pacienţii în moarte cerebrală doar cu acordul familiei. Există şi posibilitatea unei declaraţii la notar, prin care orice persoană poate spune că vrea să devină donator, dar medicii întreabă oricum familia. În alte ţări europene, lucrurile stau diferit, se arată în propunerea asociaţiei.

“Ne interesează să fie înlocuit acceptul informat cu acceptul prezumat, pentru că în ţările dezvoltate cum sunt Spania, Croaţia, Belgia, care au cei mai mulţi donatori, e şi datorită modului în care legea îţi permite să prelevezi organele. La noi se întârzie foarte mult prin acceptul informat”, spune Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România, citat de TVR.

Această măsură i-ar ajuta pe cei care se află acum pe listele de aşteptare. Sunt în jur de 5.000 de bolnavi care au nevoie de un transplant de rinichi, 550 care aşteaptă să primească un nou ficat şi 154 care ar trebui supuşi unui transplant de cord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *