Zahăr și cancer: există o legătură?

Zahărul, care face toate lucrurile delicioase, duce la cancer? Un mecanism biologic in celulele drojdii poate explica relatia dintre zahar si tumori maligne, potrivit unui studiu recent publicat in revista Nature Communications.

Proiectul de cercetare de noua ani poate influenta chiar medicina personala si dietele pentru pacientii cu cancer, au concluzionat autorii. Studiul începe prin a privi atent apetitul celulelor canceroase pentru zahăr.

Oamenii de știință înțeleg că celulele canceroase susțin reproducerea lor rapidă prin reluarea metabolismului lor pentru a lua glucoza, a fermenta și a produce lactatoza.
În schimb, celulele sănătoase continuă cu respirația normală, un proces în care iau glucoză și o rup în dioxid de carbon și apă.

Aceasta “schimbare a celulelor canceroase de la respiratie la fermentare este ceva descoperit de Otto Warburg, un biochimist german, acum 70 sau 80 de ani”, a declarat microbiologul Johan M. Thevelein, autorul principal al studiului si profesor la KU Leuven Belgia. Este cunoscut ca „efectul Warburg”.

Fermentarea zahărului în acidul lactic produce de circa 15 ori mai puțină energie decât respirația zahărului, a remarcat Thevelein. Cu toate acestea, celulele canceroase „cresc mult mai rapid decat celulele normale, iar drojdia creste cel mai rapid cand fermenteaza”, a spus el. „Acest lucru este ciudat”, a spus el, și ridică o întrebare importantă: Este efectul Warburg un simptom al cancerului – sau o cauză a acestuia?

Căutând răspunsul, Thevelein și colegii săi au experimentat cu celule de drojdie deoarece, la fel ca celulele canceroase, ele sunt cunoscute pentru a favoriza fermentația asupra respirației.

Cercetatorii au descoperit un compus intermediar care este un „activator puternic” al proteinei RAS. RAS este o proto-oncogenă: o genă care codifică proteine ​​care ajută la reglarea creșterii și diferențierii celulare. Proto-oncogene pot deveni oncogene sau gene care cauzează cancer atunci când apar mutații. Formele mutante de proteine ​​RAS sunt prezente în multe tumori, a spus Thevelein.

Noul studiu, apoi, dezvăluie „un ciclu vicios”, a spus el.

Deoarece zaharul este descompus in celule, compusul intermediar activeaza proteinele RAS, iar acest lucru, la randul sau, stimuleaza proliferarea celulelor, a spus el. Acest ciclu văzut în celulele drojdii ar putea explica agresivitatea cancerului.

„Foarte interesant”, a spus dr. Jennifer Ligibel, președinta comitetului pentru echilibrul energetic al Societății Americane de Oncologie Clinică. Totuși, ea îndeamnă la prudență în interpretarea acestor constatări. „Este important sa nu faceti prea multe sarituri dintr-un studiu al drojdiei”, a spus ea.

Sursa: www.CNN.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *