Ce trebuie să știe românii care vor să rămână în UK după Brexit. Perioada de grație acordată de autorități

Pentru a intelege mai bine ce se intampla in Anglia am ales sa va prezint mai intai cateva informatii despre Brexit astfel va veti da seama mai usor de ce suntem afectati de masurile pe care le iau britanicii in aceste zile.

Pe 23 Iunie 2016, Regatul Unit a anunțat ca v-a ieși din Uniunea Europeana după mai mult de 40 de ani de când a devenit membru al UE. Pentru ca acest lucru sa se întâmple, in Regatul Unit au luat loc alegeri prin care Britanicii au avut de ales dintre a rămâne membru al UE sau nu. Doar 48,1% din oamenii care au votat au vrut ca Regatul sa rămână in UE, restul votând pentru Brexit. La 29 martie 2017, Regatul Unit a informat în mod oficial Consiliul European cu privire la intenția sa de a se retrage din UE, în baza articolului 50 din Tratatul de la Lisabona.

Repercusiuni pentru Regatul Unit:

 • Premierul pro-european David Cameron, a demisionat in urma votului lăsând situația Marii Britanii pe mana partidelor si politicienilor pro-separare
 • In primele ore după ce s-a anunțat ieșirea din UE, lira s-a depreciat cu 10%
 • Principalele burse europene au pierdut peste 960 de milioane de euro
 • Alegând sa părăsească Uniunea Europeana, Marea Britanie amenință accesul la cea mai mare piață, reprezentând 45% din exporturi
 • Daca Marea Britanie v-a părăsi Uniunea fără un acord comercial sau de tranziție, exporturile ar putea fi supuse tarifelor Organizației Mondiale a Comerțului după ani de liber schimb.

După Brexit Klaus Iohannis a spus:

 • „Ieșirea Marii Britanii nu se va întâmpla mâine, este un proces care va dura destul de mult. Specialiștii evaluează la 2 ani, timp în care vor negocia și vă pot asigura că România este parte la această negociere și România va negocia într-un așa fel în care interesul țării este protejat și vom avea grijă de românii care trăiesc și muncesc în Regatul Unit „

În Marea Britanie, în Martie 2015, lucrau mai mult de 152.000 de cetățeni români, de trei ori mai mulți decât cei 47.000 din 2014 .În acest moment mai mult de 230.000 de români lucrează in Regatul Unit, fiind a treia naționalitate după Irlandezi (322.000) si Polonezi (916.000), majoritatea romanilor imigranți lucrează în domenii ca producție, vânzări și sănătate.

Imigranți in Marea Britanie:

 • Polonezi – 916.000
 • Irlandezi – 322.000
 • Romani – 230.000
 • Portughezi – 219.000
 • Italieni – 192.000
 • Francezi – 165.000

Cu mai mult de 2.2 milioane de imigranți europeni in Marea Britanie, companiile bancare, de telecomunicații si fermele avertizează guvernul ca vor avea nevoie de forța de munca specializata pentru a înlocui muncitorii pierduți in urma Brexitului.

Guvernul britanic a făcut noi precizări legate de obţinerea statutului de rezident post-Brexit de către cetăţenii europeni care vor să rămână în Regatul Unit.

Cetățenii UE vor avea o perioadă de grație de doi ani după Brexit pentru a solicita rezidență și, ”în majoritatea cazurilor, va fi acordată”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Interne de la Londra.

În caz de refuz, solicitanții au posibilitatea să conteste decizia. Cererile nu vor fi refuzate din cauza unor ”detalii tehnice minore”, se mai spune în comuicat.

De asemenea, persoanele care vor drept de rezidență trebuie să declare orice condamnare penală și să accepte verificările de rigoare în baza de date: ”Este o măsură rezonabilă pentru ca țara să fie apărate de cei care comit infracțiuni grave”.

”Am spus foarte clar că păstrarea drepturilor cetăţenilor europeni este principala noastră prioritate în cadrul negocierilor. Aceştia aduc o contribuţie extrem de importantă pentru economia şi societatea britanică şi nu ne dorim ca acest lucru să se schimbe ca urmare a deciziei noastre de a părăsi UE. Vom oferi sprijin tuturor celor care doresc să rămână aici şi să obţină statutul de rezident printr-un sistem simplu şi direct de aplicare”, a declarat David Davis, ministrul care coordonează negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Mai multe informatii pe pagina de Facebook a Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti

https://www.facebook.com/BritishEmbassyBucharest/

Sursa: www.stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *