Riscul supraîncălzirii economiei României a crescut

Un director din Fondul Monetar Internaţional spune că mult-lăudata creştere economică a României este riscantă

Emil Stavrev, director adjunct al Departamentului European al FMI responsabil cu economiile emergente, a declarat pentru Profit.ro că, de fapt „PIB potențial este sub nivelul de dinainte de criză și creșterile salariale au fost foarte ridicate, de două cifre, inclusiv datorită creșterilor semnificative ale salariului minim și în sectorul public”.

“Ar trebui retras stimulul fiscal, pentru a păzi economia de riscul supraîncălzirii”, a mai spus Stavrev. “Cu această creștere puternică și PIB peste potențial, deficitul nominal de 3% din PIB sugerează că deficitul structural este mult mai mare. Economia primește foarte mult stimul fiscal”.

“Dacă economia va continua să crească într-un ritm ridicat, guvernul va oferi stimul fiscal, atunci vom vedea mai multă inflație”, explică oficialul FMI. “Când economia se supraîncălzește, poți vedea o creștere a inflației. Această creștere a inflației erodează competitivitatea, care înseamnă că se acumulează dezechilibrele externe. Nu este singura dată când acest lucru s-a întâmplat. România trebuie să-și păstreze competitivitatea”, conchide Stavrev.

Interviul complet, pe Profit.ro

Sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/financiar/oficial-fmi-citat-de-profit-ro-zriscul-supraincalzirii-economiei-romaniei-a-crescut.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *