Statul Român, Parte in Dosarul „Colectiv”

Tribunalul Bucureşti trebuie să ia astăzi o hotărâre importantă în dosarul Colectiv.

Trebuie să decidă dacă acceptă sau nu introducerea statului ca parte în proces, aşa cum au cerut procurorii anticorupţie.

Miza este una uriașă deoarece judecătorii Tribunalului București trebuie să stabilească fără echivoc ce vinovății există în producerea acestei targedii.

Vorbim despre numeroase personaje trimise în judecată pentru diferite acuzații de la ucidere, la vătămare corporală din culpă, la abuz în serviciu. Dar dincolo de stabilirea vinovăție și mai ales a pedepselor care trebuie aplicate celor care se fac responsabili de această tragedie este importantă și latura civilă. Tocmai de aceea există numeroase cereri prin care rudele celor care au suferit, dar și supraviețuitorii acelui incendiu devastator de acum doi ani, solicită să primească despăgubiri.

Cel puțin în acest moment se vorbește despre o estimare de 200 de milioane de euro care ar fi valoarea totală a daunelor ce ar urma să fie plătite.

Evident, decizia aparține judecătorilor, însă a apărut un detaliu extrem de important și anume procurorii DNA au solicitat ca în acest proces să fie introdus și statul român pentru ca în eventualitatea în care se va ajunge la o sentință de condamnare, implicit se va ajunge și la obligarea celor condamnați să achite despăgubiri, iar alături de aceștia ar putea fi obligat și statul român, prin ministerul Finanțelor.

Tocmai acest detaliu se va stabili luni dacă statul român, prin ministerul Finanțelor, va fi parte în proces ca la final toată lumea, repectiv cei condamnați, să plătească solidar cu statul despăgubirile care vor fi stabilite de judecători.

Care va fi până la urmă verdictul vom afla cel mai probabil spre sfârșitul zilei, atunci când judecătorii vor lua o decizie fără echivoc, cu privire la implicarea statului român în procesul acestei tragedii.

Sursa: http://www.stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *