Olguța Vasilescu: Firmele ne cer să deschidem granițele pentru muncitorii străini

Firmele cer deschiderea granițelor pentru muncitorii străini, însă aceștia vor trebui plătiți cu salariul mediu, respectiv cu peste 3.000 de lei pe lună, potrivit unei directive europene, și ar fi mult mai bine ca firmele să angajeze muncitori români, cu ajutorul banilor europeni și al programelor guvernamentale, a declarat, luni, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, într-o dezbatere pe tema crizei forței de muncă din România.

Nu știm ce să spunem despre declarațiile ministrului Muncii. S-ar putea ca asta să fie printre singurele dăți când are dreptate. Întradevar, firmelor le este greu să gaseasca muncitori calificați dar și necalificați, totuși asta se datorează și salariilor foarte mici.

Nu cred totuși că, daca un român, ar avea un salariu dublu, ajungand să castige pe luna un salariu net de 3000 de lei, ar pleca la fel de ușor in străinătate să muncească in joburi grele și mai ales departe de familii.

Dacă firmele doresc angajați pe care să îi plătească cu astfel de sume ar trebui să îi caute prima dată in România și nu in străinătate.

Trebuie să menționez, înainte să citiți restul articolului, că se vorbește despre muncitori din afara Uniunii Europene, cei din UE având la fel de multe drepturi să lucreze in România pe cât au și cetățenii români să lucreze în Spania, Italia sau alte țări europene.

Despre asta, Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a declarat:

„Ajungem la un subiect sensibil pe care mediul de afaceri ni l-a ridicat de foarte multe ori și anume mărirea contingentului de lucrători străini pe teritoriul României. Am avut deja mai multe discuții cu mediul de afaceri, care ne cere să deschidem granițele pentru cei din Republica Moldova sau Ucraina, chiar am auzit de 3.000 de lucrători din Sri Lanka, o firmă mare din vestul României dorește acest lucru. Am primit solicitări inclusiv din partea unor primari din localitățile de pe granița de vest, care ne solicită să deschidem granițele pentru străini. Aș vrea să vă spun unele lucruri care sunt bine de știut: va trebui să-i plătiți cu salariul mediu pe economie, adică nu cu 1.450 de lei, cât este salariul minim, ci cu peste 3.000 de lei, cât este salariul mediu. Este o directivă a UE pentru a proteja forța de muncă internă a UE, directivă la care România nu poate să renunțe și nici nu are de gând să renunțe”.

În opinia sa, firmele ar trebui mai întâi să folosească toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a putea angaja lucrători români.

„Nu știu de ce nu ar trebui să beneficiem de celelalte măsuri pe care Guvernul le-a pus la dispoziție, de exemplu programul ‘Prima chirie’, prin care puteți aduce muncitori din județele cu șomaj ridicat. De ce nu accesăm fonduri europene, cum ar fi cele de ucenicie și stagiu? Suntem deschiși să discutăm orice fel de idee pentru a stimula atragerea românilor înapoi în România”, a subliniat Vasilescu.

Ea a amintit că avem trei milioane de de români în afara granițelor.

„Eu cel puțin nu sunt de acord cât timp avem trei milioane de români în afara granițelor și au început să crească salariile în România — la nivelul lunii septembrie, creșterea salariului în mediul economic a fost cu 14% mai mare față de anul trecut — nu văd de ce să acceptăm persoane din Africa și Asia să lucreze în România, când avem foarte multe măsuri la dispoziție, iar acest Guvern e foarte deschis la alte măsuri pe care le veți propune, astfel încât să nu fie nevoie să apelăm la forță de muncă din afara Uniunii Europene”, a adăugat ministrul Muncii.

Sursa: http://www.agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *