România: Deficit de forță de muncă în construcții, IT, agricultură și medicină

Domeniile în care România are cel mai mare deficit de forță de muncă sunt construcțiile, sectorul IT, agricultura și medicina, a declarat, luni Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu

Aceast deficit vine, deși aceste sectoare sunt unele la care România se pricepe foarte bine și se datorează, poate în măsuri aproape egale, faptului că persoanele care lucrează sau au specializări în acest domeniu sunt absorbiți de firmele din străinătate care le oferă salarii și condiții de muncă superioare, cât și faptului că sistemul românesc nu este destul de performant pe cât ar fi nevoie să fie.

Atunci când spun sistem ma refer la multe dintre ele. Sistemul de învățământ este aproape inutil și depășit, punându-se accent pe lucruri ce nu au nici macar cea mai simplă relevanță după ce termini școala.

Un exemplu bun poate fi și cazul meu personal. In gimnaziu am avut o profesoară de biologie la care trebuia să înveți pe rupte pentru a trece clasa pentru că, spunea ea ”îți vor trebui aceste informații ca să dai la medicină în viitor”. Nu cred că este nevoie să spun de ce acest lucru era absurd, în primul rând eram la gimnaziu și ea ne dădea atât de mult de învățat ca să fim admiși la facultate, și în al doilea rând, toți cei ce au dat vreodată la medicina știu că ceea ce inveți în școală nu e nici pe deperte destul pentru admitere.

Dar acesta este doar un exemplu. Putem să găsim alte zeci de mii fără foarte mari probleme, de la predarea religiei și a limbii latine în școli și până la acea sărire peste lecțiile pe care profesorii nu le cred destul de importante.

Astfel nu este de mirare că România nu mai este o țară care să se ridice la așteptările pe care le-am avut în trecut și câteva reforme nu er fi rău venite.

„Deficitul cel mai mare de forță de muncă pe care România îl are la ora actuală este în construcții, IT, agricultură și medicină. Scoatem posturi de medic la concurs, din 10 posturi se ocupă unul sau două. În schimb, la zece posturi de infirmiere, avem 100 la concurs”, spune Ministrul Muncii, amintind că, potrivit Legii salarizării, salariile medicilor vor ajunge în martie la peste 3.000 de euro.

Vasilescu a arătat că și în sectorul IT există o mare problemă.

„Dacă mâine avem 12.000 de absolvenți în IT în plus, vom vedea că ei sunt absorbiți imediat în piața forței de muncă”, a subliniat ea.

Cele mai problematice sectoare sunt, însă, construcțiile și agricultura.

„Construcțiile și agricultura sunt cele mai problematice. Culmea este că majoritatea persoanelor care au plecat din țară lucrează în aceste domenii în UE. În construcții încă nu simțim foarte mult această pierdere, dar o vom simți de anul viitor, când va intra în funcțiune programul PNDL 2 (Programul Național de Dezvoltare Locală — n. r.) prin care se vor construi, în special în mediul rural, foarte multe școli, grădinițe, canalizare, apă potabilă și altele, peste 30 de miliarde de lei, iar cu acești bani primarii vor trebui să-și realizeze obiectivele, dar firmele vor trebui să-și găsească forța de muncă necesară”, a mai susținut ministrul Muncii.

Mai multe detalii despre asta pe https://www.agerpres.ro/economie/2017/11/27/olguta-vasilescu-romania-are-un-deficit-mare-de-forta-de-munca-in-constructii-it-agricultura-si-medicina-14-24-04

 

Sursa: www.agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *