Risc ridicat de avalanșă în Bucegi. Mai multe trasee montane închise

Într-un mesaj postat miercuri pe pagina de Facebook a insrtituşiei, Salvamont Prahova îi avertizează pe turişti să nu urce la peste 1600 d emetri altitudine în Bucegi.

”Risc însemnat de avalanşă în Bucegi, la altitudini de peste 1600 metri. Nu vă riscati viata, parcurgând trasee turistice nemarcate sau trasee turistice închise în sezonul de iarnă”, este mesajul postat de salvamontişti.

Conform acaestora, riscul de avalanşă este de gradul trei din cinci, în condiţiile în care în ultimele zile pe munte a nins, iar stratul de zăpadă este foarte instabil.

În această perioadă, mai multe trasee din Munţii Bucgei au fost închise. Printre acestea se numără unele dintre cele mai importamte trasee, respectiv Cabana Babele-Vâful Omu, Buşteni – Valea Jepilor, Cabana Babele – Vârfu Caraiman, Cabana Caraiman – Monumentul Eroilor.

Potrivit Salvamont Prahova, trasee închise sunt de asemenea şi în Munţii Ciucaş şi Munţii Baiului.

Peste o sută de turişti au rămas blocati, marti seară, la peste 2.000 de metri altitudine, pe Platoul Bucegi, în zona Sfinxului, oamenii cerând sprijinul autorităţilor. Grupurile de turişti, care urcaseră însoţiţi de ghizi, au fost coborâti de către salvamontişti si jandarmi montani, unul dintre ei, care a suferit o întindere musculară, fiind coborât pe targă. Potrivit unor surse, ei au urcat pe munte pentru a asista la „miracolul piramidei soarelui”, fenomen care are loc în 28 noiembrie.

Este de menționat faptul că majoritatea avalanșelor se produc datorită oamenilor așa că în această perioadă este de preferat să ascultați mesajele salvamontiștilor și să nu vă avânturați ne-echipați în zonele de risc. Siguranța dumneavoastră este pe primul loc.

Sursa: http://www.news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *