Bazmele copilăriei noastre, mai vechi decât s-a crezut

Fierarul și diavolul

Vechimea 6000 de ani

Un fierar își dă la schimb sufletul diavolului pentru puterea de a forja orice metal împreună. Cu această putere garantată, fierarul îl capturează pe diavol, lipindu-l de pământ până când acesta este de acord să îl elibereze pe fierar din târg.

Varianta modernă

Scriitorul Faust si legendarul cântăreț de blues Robert Johnson sunt printre figurile moderne despre care s-ar spune că și-au vândut sufletul diavolului.

Un băiat fură comoara trolului

Vechimea 4500 de ani

Un baiat intră în casa unui gigant să îi fure comoara. Când gigantul vine acasă, băiatul se ascunde apoi reușește sa evadeze din urmărirea gigantului. La sfârșit băiatul ucide uriașul si îi ia comoara.

Varianta modernă

Boabe magice cresc până la înălțimi uriașe în ”Jack și vrejul de fasole” permițându-i lui Jack să se urce în tărâmul giganților și să fure comoara unuia dintre ei.

Ginerele animal

Vechimea 3000 de ani

Culegerea unui trandafir lasă un tată dator unei bestii. În schimbul eliberării lui, fiica lui este luata prizonieră. După ce se îndrăgostește de bestie, ea trebuie să distrugă un blestem pentru a transforma bestia înapoi în prinț.

Varianta modernă

În ”Frumoasa și Bestia” de la Disney, o vrăjitoare îl blestemă pe prinț să se transforme într-o bestie până când Frumoasa reușește să desfacă vraja.

Prieteni pe viață și pe moarte

Vechimea 3000 de ani

Un om își invită prietenul mort la nuntă dar pentru asta trebuie ca mai întâi să meargă el pe tărâmul celor morți. După ce se întoarce observă că au trecut 400 de ani și că și-a ratat nunta.

Varianta modernă

Un om mort acceptă oferta lui Don Juab la un banchet , în schimb acesta trebuie să participe la un eveniment în lumea de dincolo.

Un ajutor supranatural

Vechimea 3000 de ani

Un țăran îl minte pe rege spunând-ui că fiica lui poate să toarcă aur din spice de grâu . Un spiriduș apare, oferind-ui abilitatea de a face acest lucru în schimbul primului ei născut. Singura cale de a ieși din asta este de ai ghici numele spiridușului.

Varianta modernă

Blocată într-o înțelegere să îi ofere primul născut lui Rumpelstiltskin, o tânără regină îl aude spunându-și numele și reușește astfel să iasă din târguială.

 

Cum se întâmplă aceeași poveste are numele de „Frumoasa și Bestia” în S.U.A. și „Zâna Șarpe” în China?

În timp ce Wilhelm și Jacob Grimm au strâns povești din folclorul german  în secolul al XIX-lea, și-au dat seama că multe erau asemănătoare cu poveștile din părți îndepărtate ale lumii. Frații Grimm s-au întrebat dacă asemănările de complot au indicat o moștenire comună de mii de ani.

Poveștile folclorice sunt transmise pe cale orală, acoperind vârsta și originea lor. „Nu există înregistrări fosile (ale poveștilor) înainte de inventarea scrisului”, spune Jamie Tehrani, antropolog la Universitatea Durham.

Pentru a testa teoria lui Grimms, Tehrani și savantul literar Sara Graça da Silva au urmărit 76 de parcele de bază înapoi la cel mai vechi strămoș lingvistic, folosind o bază de date internațională de folclor. Dacă o poveste similară a fost spusă în germană și hindi, cercetătorii au ajuns la concluzia că rădăcinile sunt în ultimul strămoș comun al limbilor. „Smith și Diavolul”, o poveste despre un bărbat care-și vinde sufletul pentru calificările de fierar, a fost mai întâi spus cu aproximativ 6000 de ani în urmă în proto-indo-european. Acum povestim o poveste similară despre chitaristul blues Robert Johnson.

 

Sursa: www.nationalgeografic.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *