La Propunerea Lui Mircea Diaconu, Comisia Europeană Ridică Pragul De Finanţare Pentru Proiectele De Restaurare A Patrimoniului Cultural

La sfârșitul săptămânii trecute, Comisia pentru Dezvoltare Regională (REGI) din Parlamentul European a votat, la Strasbourg, în favoarea revizuirii a două limite  de  finanţare  pentru  proiectele  de  restaurare  a  obiectivelor  de patrimoniu,  dând  astfel  curs  solicitării  formulate  de  eurodeputatul  Mircea Diaconu în raportul său „SPRE  O  ABORDARE  INTEGRATĂ  A  PATRIMONIULUI  CULTURAL EUROPEAN”, document adoptat de Parlamentul European în urmă cu doi ani.

Astfel, pragul pentru monumentele de patrimoniu naţional a fost ridicat de la cinci  la  10  milioane  de  euro,  iar  pentru  monumentele  de  pe  lista  UNESCO acesta a fost rectificat de la 10 la 20 milioane de euro. Amendamentul prin care s-a  realizat  revizuirea  a  fost  depus  în  cadrul  raportului  cu  privire  la modificările  resurselor  pentru  coeziunea  economică,  socială  și  teritorială, elaborat de președinta Comisiei REGI, eurodeputata bulgară Iskra Mihaylova.

„M-am luptat timp de doi ani pentru ridicarea acestui prag care este de o  importanță  crucială  pentru  investițiile  în  patrimoniul  cultural. Concret, în forma inițială a regulamentului, proiectele de restaurare nu puteau să depășească 5 și respectiv 10 milioane de euro ca și cost total al proiectului. Nu se poate derula un proiect corect de restaurare pe un monument de interes național sau european cu aceste sume.”

„M-am luptat timp de doi ani pentru ridicarea acestui prag care este de o importanță crucială pentru investițiile în patrimoniul cultural. Concret, în forma inițială a regulamentului, proiectele de restaurare nu puteau să depășească 5 și respectiv 10 milioane de euro ca și cost total al proiectului. Nu se poate derula un proiect corect de restaurare pe un monument de interes național sau european cu aceste sume.”, a declarat Mircea Diaconu.

Conform deputatului, îmbunătăţirea acestor criterii de referinţă în alocarea fondurilor europene este urmare atât a solicitărilor oficiale și întrevederilor pe care le-a avut cu Tibor Navracsics, Comisarul European pentru Cultură și Educaţie și Corina Creţu, Comisarul pentru dezvoltare regională, cât și a strânsei colaborări cu membrii Comisiei REGI în vederea adoptării amendamentului menţionat.

„Limitele de finanțare anterioare au fost impuse în mod artificial de Comisia Europeană, în practică ele blocând proiecte de restaurare care ar fi putut beneficia de fondurile alocate în acest sens. Mai mult, la nivel de strategie pe termen lung, dacă operatorii culturali nu puteau accesa fonduri pe linia politicii de coeziune, sumele rămâneau nealocate, oferind Comisiei posibilitatea de a propune și mai puține fonduri pentru cultură și patrimoniu în următorul cadru financiar. Sper din tot sufletul ca aceste informații să fie auzite și acasă. De foarte multe ori am pierdut șanse importante pentru că ne-am informat sau am reacționat târziu…”, a adăugat Mircea Diaconu, îndemnându-i pe operatorii culturali români să profite de această oportunitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *