Cristian Buican le dă lecţii PSD-iştilor în materie de fonduri europene şi infrastructură de transport

Finele anului reprezintă un bun prilej pentru analizarea execuţiei bugetare pe anul în curs, precum şi o obligaţie a decidenţilor guvernamentali în privinţa îndeplinirii promisiunilor făcute. În lipsa unor astfel de rapoarte de activitate, preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, va prezenta public totala lipsă de rezultate a Guvernelor PSD din anul 2017 în materie de fonduri europene şi infrastructură de transport.

Absorbţie 1,1% a fondurilor europene pentru perioada 2014-2020

Potrivit datelor oficiale ale Comisiei Europene, până în luna decembrie 2017, România a cheltuit doar 1,1% din banii europeni alocaţi programării 2014-2020. Pentru ca tabloul incompetenţei PSD-iste, în materie de fonduri europene, să fie complet trebuie subliniat faptul că ne aflăm la 4 ani de la lansarea noului exerciţiu bugetar al Uniunii Europene şi că ţări precum Bulgaria a reuşit deja să cheltuie peste 7,5% din bugetul alocat pentru perioada 2014-2020.

Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, consideră că incapacitatea guvernării de a atrage fonduri europene în România produce efecte negative, atât la nivelul bugetului general consolidat al României, cât şi prin lipsa investiţiilor publice, în special în infrastructura de transport, educaţie şi sănătate.

Deputatul Cristian Buican subliniază nevoia de creştere accelerată a absorbţiei de fonduri europene nerambursabile, atât pentru investiţii publice, cât şi private atât de necesare României, dar şi de o organizare de flux mai suplă şi mai stabilă a mecanismelor de absorbţie şi implementare a proiectelor finanţate din fonduri europene. De asemenea, parlamentarul liberal vâlcean atrage atenţia că birocraţia excesivă, întârzierile plăţilor cât şi durata mare de evaluare a proiectelor constituie câteva piedici majore în atingerea obiectivului de implementare a proiectelor cu fonduri nerambursabile şi poate atrage riscul dezangajării banilor europeni pentru România dacă aceasta nu se încadrează în perioada programată.

0 km de infrastructură de transport în anul 2017

Dacă în privinţa atragerii de fonduri europene PSD a reuşit să atingă „măreaţa” cifră de 1,1%, în materie de infrastructură de transport, anul 2017 reprezintă un veritabil eşec. Astfel, conform unui raport publicat de Asociaţia Pro Infrastructura, PSD a reuşit contraperformaţa de a nu finaliza nici măcar 1 km de autostradă, centură ocolitoare sau drum naţional în anul 2017. Conform specialiştilor „Dezastru pe toate planurile la bilanţul de final de an al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere! 0 km de autostrăzi, 0 km de variante de ocolire, 0 km de drum naţional finalizaţi în 2017!”. Mai mult decât atât, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) „condusă de directorul general interimar Ştefan Ioniţă nu este în stare să deschidă traficul până la sfârşitul anului curent nici măcar pe segmente de drum noi, perfect circulabile, precum Autostrada A10 Sebeş-Turda loturile 3 şi 4, sau Varianta de Ocolire Caracal. Fuga de responsabilitate şi interpretarea viciată a Regulamentelor de Recepţie nu reflectă decât o profundă incompetenţă managerială şi o batjocură la adresa tuturor cetăţenilor care îşi pun zilnic viaţa în pericol pe drumuri naţionale uzate fizic şi moral”.

Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, este de părere că lipsa investiţiilor în infrastructură va avea un efect negativ asupra capacităţii economiei româneşti de a asigura creştere economică în următorii ani şi trage un semnal de alarmă în privinţa prevederilor Legii Bugetului de Stat pe anul 2018, care, în ciuda propagandei PSD-iste, suferă de subfinanţare cronică în privinţa proiectelor de infrastructură de transport.

„Anul 2017 a fost unul pierdut din punct de vedere al fondurilor europene şi al infrastructurii de transport. În mod normal, absorbţia fondurilor europene şi modernizarea sau construirea unei reţele de transport la nivel european ar trebui să fie principalele motoare ale creşterii economice, însă, în realitate, PSD a demonstrat că nu are capacitatea să le gestioneze. Dacă vom merge în continuare pe creştere economică pe consum, vom amaneta viitorul. Din păcate, prevederile Legii Bugetului de Stat pe anul 2018 nu sunt încurajatoare şi nu pun accent nici pe fonduri europene şi nici pe infrastructura de transport. Vă dau exemplul judeţului Vâlcea, unde niciun Drum Naţional ce tranzitează acest judeţ nu va beneficia de fonduri în 2018 pentru modernizare sau reabilitare” a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.

Un comentariu la „Cristian Buican le dă lecţii PSD-iştilor în materie de fonduri europene şi infrastructură de transport

 • 21 decembrie 2017 la 13:32
  Permalink

  Ce pacat ca acesti pacalici nu realizeaza penibilul in care se baga singuri.
  Daca ar fi un partid de Doamne ajuta , ar face ceva constructiv , nu sa caute nod in papura
  celor care au cistigat alegerile. Opoziti nu inseamna numai a distruge. Dar cine sa faca ceva in
  acest partid. Organ menestrel este vai mama lui , turcana inca nu stie cu ce se maninca , chiar
  daca a invata de la stolo , gorghiu este interesata sa nu-i fure cineva laptele si cornu iar ultimul
  latos slinos citu , aparut ca si liberal din Valcea este si el plin de venin. Doar venin si atit.
  Adevarat ca astia de la guvernare pocnesc de osinza dar nici opozitia nu face nimic sa o duca mai bine , din punct de vedere politic ca , in rest sint la fel de lacomi. Aritmeticianul sef nu se poate lauda cu nimic in ultima perioada mai ales ca , noul venit cracanel a agonisit mai mult decit el.
  Daca ar fi atit de „omenos” arirmeticianul s-ar ingriji de napastuitii din ALUNU si ar da ceva din cit cistiga , fara munca , si acestora. Dar cum este mai usor sa manince rahat se limiteaza doar la a minca.
  Politicienii lui paste din Valcea , indiferent cum se numesc , nu fac nimic pentru oameni ci doar maninca. Chiar sa fie atit de nesatui?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *