Viorica Dăncilă, propunerea PSD pentru funcția de premier

Comitetul Executiv Național al PSD a decis, marți, ca europarlamentarul Viorica Dăncilă să fie propunerea pe care formațiunea o va înainta președintelui Klaus Iohannis, la consultările de miercuri, după ce Mihai Tudose a demisionat.

Viorica Dăncilă este o apropiată a șefului PSD, Liviu Dragnea. Din 2009, ea este deputat în Parlamentul European, iar din 2015 conduce Organizația Națională de Femei a PSD.

Viorica Dăncilă este membră a PSD din 1996. În perioada 2004-2008 a fost președinte al Organizației de Femei PSD Videle și consilier local în aceeași localitate. Din 2005 până în 2009 a fost președinte al Organizației Județene de Femei a PSD Teleorman și membru în Consiliul Național al PSD. Între 2003 și 2011 a fost președinte al Organizației PSD — Oraș Videle.

Vasilica Viorica Dăncilă s-a născut în 16 decembrie 1963, la Roșiorii de Vede, în județul Teleorman.

În 1988, a absolvit Facultatea Forajul Sondelor și Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi, Ploiești, iar în 2006 a absolvit masterul „Spațiul Public European″ din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București.

Este specializată în programarea și managementul proiectelor, bazele economiei petroliere și luarea deciziilor, expert în armonizarea legislativă — integrare europeană.

Între 1997 și 1998 a fost profesor la Liceul Industrial Videle. Din 1997 până în 2009 a lucrat ca inginer la Petrom SA, sucursala Videle, Serviciul Monitorizare Producție Țiței și Gaze.

Reacții în PSD, după nominalizarea sa

Lia Olguța Vasilescu a declarat presei că Viorica Dăncilă are „tot sprijinul PSD”.

„Este o alegere foarte bună. O recomandă funcțiile pe care le-a avut până acum. Este foarte apropiată de partid”, a spus ea, precizând că „este apropiată de tot partidul”, nu doar de Liviu Dragnea.

Totodată, vicepreşedintele PSD Ecaterina Andronescu a explicat, marți, de ce s-a retras de pe lista propunerilor pentru funcţia de premier.

„Au fost două propuneri şi ceea ce mi-am dorit este să nu se împartă voturile în CExN şi să mergem mai departe cu cel care să aibă, din punctul de vedere al CExN, tot sprijinul”, a precizat Ecaterina Andronescu.

„Eu am enunțat criteriile și majoritatea colegilor au spus că se încadrează foarte bine. Până la urmă, s-a votat propunerea Viorica Dăncilă. Din CV-ul său, cred că are experiență. Nu sunt contraargumente”, a declarat Dumitru Buzatu, care a și propus-o în CEx.

Critică la adresa lui Mihai Tudose

Viorica Dăncilă declara, despre Mihai Tudose, în urmă cu o săptămână, că „are un comportament neadecvat în ceea ce priveşte femeile – am văzut până acum că, din opt femei care au fost ministru, două dintre ele au fost catalogate ca şi penale de către domnul prim ministru, cu toate că este o directivă europeană care arată că există prezumţia de nevinovăţie până la condamnarea unei instanţe de judecată. Au fost excluse din guvern, ca să spun aşa, iar acum vedem un moment care mie mi-a displăcut total, şi anume că premierul Mihai Tudose efectiv a căutat să umilească un ministrul de Interne – pe doamna Carmen Dan”, conform Agerpres.

Tudose a demisionat, după ce i-a cerut demisia lui Carmen Dan

Premierul Mihai Tudose şi-a anunţat demisia, marți, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, care a durat mai bine de cinci ore. 60 dintre cei care au participat la întâlnire au votat să îi fie retras sprijinul politic lui Mihai Tudose, patru au fost împotrivă şi patru s-au abţinut.

Astfel, președintele Iohannis l-a desemnat pe Mihai Fifor ca premier interimar.

Marți, la ora 11,00, Comitetul Executiv Național al PSD s-a reunit pentru a decide o nouă propuenere pe care să i-o înainteze președintelui.

Sursa: www.stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *