24 ianuarie 1859. 159 de ani de la Unirea Principatelor Române.

24 ianuarie 1859. Mica Unire sau Unirea Principatelor Române. Moldovenii și muntenii au primit acte de români de la Alexandru Ioan Cuza, cel care a spus prima dată țării noastre ROMÂNIA.

Atunci, Marile Puteri hotărau soarta noastră. Imperiul Țarist, Imperiul Otoman și Imperiul Austro-Ungar au decis, prin convenția de la Paris, din august 1858, că trebuie să avem două guverne, doi domnitori și două adunări. Numai că noi am ales altfel. O singură țară și un singur domnitor. Alexandru Ioan Cuza.

24 Ianuarie 1859. De la o țară agrară care plătea tribut otomanilor, ţara noastră s-a transformat într-o țară modernă. Nimic nu ar fi fost posibil fără unirea lui Cuza, care a înființat toate instituțiile moderne, a stabilit separarea puterilor în stat, a stabilit egalitatea între toți oamenii și a acordat drepturi și libertăți individuale.

„În ciuda dificultăților, cu toată lipsa noastră de experiență și în ciuda greșelilor noastre, România a pornit înainte”, spunea Cuza.

24 Ianuarie 1859. La 11 februare 1866, A.I. Cuza este obligat să abdice și să părăsească țara pentru totdeauna. Istoricii spun că, în spatele acestei abdicări, stătea o adevărată coaliţie politică, dar şi nevoia înlăturării lui Cuza în favoarea unui principe străin. Domnitorul a acceptat pentru că, altfel, cele trei imperii ar fi cotropit țara noastră și s-ar fi năruit tot ceea ce domnitorul reușise să clădească până atunci.

Manifestări dedicate împlinirii a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române au loc, miercuri, în toată ţara.

Mica Unire a fost sărbătorită începând de marţi în unele oraşe, iar programul manifestărilor continuă, în altele, şi pe parcursul zilelelor din a doua parte a acestei săptămâni.

O ceremonie dedicată Unirii Principatelor va avea loc miercuri, începând cu ora 10,00 pe platoul din faţa sediului Instituţiei Prefectului Vâlcea.

Ceremonia va începe cu intonarea Imului Naţional, moment ce va fi urmat de evocarea semnificaţiei evenimentului şi de prezentarea invitaţilor, după care actori ai Teatrului Municipal “Ariel” din Râmnicu Vâlcea vor interpreta o scenetă dedicată Unirii Principatelor.

Un spectacol al orchestrei Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Vâlcea va încheia evenimentul oficial dedicat Unirii de la 1859.

Sursa: http://www.realitatea.net și http://www.stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *