La vârsta de 97 de ani, Eugen Vătăşescu, antrenor (de tenis) în activitate, ar putea fi propus Primăriei Râmnicului pentru a primi titlul de cetăţean de onoare

La vârsta de 97 de ani(!!!) Eugen Vătăşescu este antrenor de tenis în activitate. acesta are o grupă de copii pe care o pregăteşte la sala de sport a Şcolii generale nr. 5 (la gară).

Televiziunea Etalon a început, cu ani în urmă, un film documentar despre viaţa şi activitatea antrenorului vâlcean. Proiectul va continua, astfel că în vară filmul să fie gata.

Federaţia Română de Tenis a fost de acord, la propunerea TV Etalon, să propună, la rândul său, Primăriei Râmnicului ca aceasta să-i confere maestrului Eugen Vătăşescu titlul de Cetăţean de onoare al oraşului de la poalele Capelei.

Eugen Vătăşescu a început să joace tenis la vârsta de 6 ani. În spatele blocului unde locuia, la Craiova, jucau tenis nişte nemţi. Vătăşescu mergea să se uite şi le dădea mingea. Cu timpul, unul dintre jucători l-a întrebat dacă vrea să joace şi el. Mai mult din curiozitate, Vătăşescu a acceptat şi cu timpul tenisul pentru el a devenit ca un drog.

Cea mai importantă performanţă a sa a fost titlul de vicecampion naţional la categoria sa de vârstă. Vâlceanul nostru a jucat tenis cu marile personalităţi politice ale vremii precum primul ministru Petru Groza sau Ioan Gheorghe Maurer, dar şi cu Ilie Năstase sau Ion Ţiriac.

Eugen Vătăşescu este născut la 16 octombrie 1920 în capitala Băniei, Craiova.
Este primul din cei doi copii ai unei familii simple de muncitori dar respectaţi de oameni, credincioşi şi cu smerenie faţă de bunul Dumnezeu.
Urmează Şcoala Generală Obedeanu din Craiova, iar liceul la ”Fraţii Buzeşti”.

La vârsta de 7 ani, Eugen Vătăşescu frecventează terenul cu zgură neagră din spatele Şcolii Normale situată în cartierul Amărăzi din Craiova. El este încadrat ca ”Strângător de mingi” pe terenul situat în Parcul Bibescu. Erau două terenuri de pământ presărat şi amestecat cu ”sânge de bou”.
Primul antrenor care i-a pus racheta în mână şi l-a instruit în tainele acestui mirific joc a fost Nicolae Stoian, zis Ţăndărică. După orele de şcoală cu racheta şi câteva mingi într-o plasă, în fiecare zi se îndreaptă spre terenurile de tenis de pe strada Bechetului, acolo unde îl aştepta maestrul Ţăndărică

Stagiul militar îl efectuează la marină în perioada anilor 1942-1945. Nori negrii acoperă bătrânul continent, ţările din întreaga lume sunt angrenate într-un război nimicitor, distrugător, de către poftele unui dictator (Hitler) care nu avea limite (1939-1945). Participă la luptele care se dau în baza navală la Odessa.

La vârsta de 15 ani, tânărul Eugen ajunge jucătorul numărul 1 al Craiovei, devenind campion atât la juniori, cât şi la seniori.

Din anul 1952 se mută cu familia la Rm. Vâlcea,. Este repede asimilat de locuitorii micuţei urbe (20 000 locuitori), care îl iubesc şi îi apreciază munca atât pe linie profesională, cât şi pe plan sportiv. Din acel an lucrează la CPL (tânără unitate în domeniul exploatări şi prelucrări lemnului) ca şef al Serviciului Transporturi. Mai târziu este promovat în funcţia de şef Serviciu Personal la UMTF unde îşi desfăşoară activitatea până în ani pensionări-1980. De aproape 40 de ani este un pensionar mereu tânăr care a lăsat şi lasă ceva după el nu numai în plan profesional, dar mai ales în activitatea sportivă. Odată cu sosirea în Rm. Vâlcea a adus şi primele emoţii ale jocului de tenis de câmp. În 1952, împreună cu regretatul profesor emerit Marin Trincă, un adevărat monstru sacru al sportului european, amenajează primul teren de tenis de câmp cu zgură neagră lângă fostul ştrand din Zăvoiul vâlcean. De-a lungul anilor a avut minunatul prilej să facă parte dintr-o generaţie de aur care a constituit la vremea aceea grupul pionierilor tenisului de câmp din ţara noastră. Este suficient să amintim de fraţii Gogu şi Marin Viziru, foşti campioni naţionali în perioada 1938-1950. Doctorul Nelu Zacopceanu, multiplu campion naţional între anii 1950-1960, avându-l de multe ori ca ”naş” pe sărbătoritul de faţă. Nu trebuie să îi uităm pe regretaţii Tache Caralulis, Cucu Smith, o pereche de temut în tenisul de câmp european. Un rol de seamă în dezvoltarea tenisului l-a avut şi Gică Cobzuc-Bucureşti.

Eugen Vătăşescu este antrenor emerit.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *