Soarta liceului Oltchim va fi decisă de prefectul Florian Marin…in instanţă

Contrar afirmaţiilor false lansate de primarul Mircia Gutău, la întâlnirea de Dialog Social organizată de Prefectura Vâlcea cu profesorii, desfiinţarea  liceelor Oltchim şi Henri Coanda poate fi hotărâtă doar de instanţa de contencios administrativ, o acţiune ce poate fi iniţiată de prefectul Florian Marin.

Mircia Gutău a declarat că aprobarea desfiinţării celor două licee va fi făcută printr-o Hotărâre de Guvern, un act ce va fi semnat în viitorul apropiat.

Trebuie sa menţionăm faptul că primarul nu a renunţat de bună-voie la acţiunea de desfiinţare, ci in urma unui ordin primit de la Ministerul Educaţiei, un act administrativ în care I se aduce la cunoştinţa că toate acţiunile de acest gen sunt suspendate până la o dată stabilită de Ministerul Educaţiei.

Mai pe scurt spus…ministrul Educaţiei a considerat decizia primarului un abuz grosolan şi i-a pus “frână”.Deocamdată.

În mod normal, conform HCL aprobat luna trecută, comasarea celor două licee poate fi stopată doar dacă prefectul Florian Marin va ataca hotărârea în instanţa de contencios administrativ.

O altă varianta ar fi atacarea ei, tot in instanţă, de către profesori, altfel mobilitatea profesorilor va intra in linie dreaptă începând cu noul an de invăţământ.

 

Soarta celor 25 de ha de la Vlădeşti nu a fost soluţionată, se pare că transferul va fi regândit astfel încât unitatea să revină din nou in proprietatea Ministerului Apărării.

Informaţia este vehiculată doar in anumite cercuri, dar ţinând cont de situaţia din prezent schimbul pare posibil.

În aceste condiţii, primarul Mircia Gutău s-a pus rău cu jumătate din oraş pentru un proiect greu de pus in practică, aproape imposibil.

„Ideea de a se face această reorganizare a învăţământului a venit strict din necesităţile învăţământului din municipiul Râmnicu Vâlcea. Învăţământul este făcut pentru elevi, nu pentru profesori. Nu trebuie să ne ascundem după degete şi să nu vedem care sunt neregulile din învăţământul vâlcean. Cred că nu putem niciunul spune că gradul de ocupare al şcolilor este de 90% sau 100%. Sunt şcoli care au grad de ocupare de 40%, 47%, 50% sau 60%. Făcând o inventariere a tuturor şcolilor din municipiu am văzut excedentul de spaţiu care rămâne şi pentru care Primăria Râmnicului plăteşte lumină, căldură, apă şi alte utilităţi. Coroborat cu propunerea pe care mi-a făcut-o Facultatea de stat din Piteşti, de a ne ceda terenul de 25 de ha cu clădire cu tot de la Unitatea Militară de la Vlădeşti în schimbul construcţiilor de la Liceul Oltchim, s-a ajuns la concluzia că dacă cele două licee ar fi fost distribuite în celelalte licee tot nu se umple spaţiul gol de la celelalte licee”, a precizat primarul Râmnicului.

Rămâne de văzut dacă prefectul judeţului se va implica sau nu în această problemă sensibilă. Un lucru este cert: soarta celor două licee se află pe biroul prefectului Florian Marin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *