Deşeurile din Horezu…din nou pe masa prefectului Florian Marin

Reprezentantul Guvernului in teritoriu şi-a facut un obicei din a readuce în discuţie, aproape lunar,  temele cele mai arzătoare ale judeţului: deşeurile de la Măldăreşti şi Horezu şi situaţia sinistraţilor de la Alunu. Probleme vechi, dar nerezolvate.

Întâlnirea de lucru  de azi s-a axat pe nerespectarea de către firma SACOMET SA Horezu a condiţiilor impuse şi nu prea de angajaţii Ministerului de Mediu, pe activităţile de închidere şi post închidere impuse de legislaţia în vigoare, derulate până la această dată de ISU.Administratorul gropii este ocupat cu trimiterea în judecată a instituţiilor care s-au ocupat de stingerea incendiului şi nu numai. Toată lumea a fost fată în judecată, de la Primăria Măldăreşti… până la ISU, care s-a luptat cu gazele emanate de deşeuri.

În acadrul aceleiaşi întâlniri se vor rediscuta şi competenţele instituţiilor implicate in această situaţie.

Prefectul tot intreabă…directorii nu prea raspund. Şi nu răspund pentru că principalii vinovaţi de situaţia creată sunt şefii de la Bucureşti, din Ministerul Mediului.

Florian Nicolăescu, administratorul firmei SACOMET SA Horezu, proprietarea gropii de gunoi, a primit un cadou nesperat de la reprezentanţii ministerului, un aviz de funcţionare care-l absolvă de orice obligaţie în cazul unor situaţii speciale.

Astfel, deşi regulile erau clare, administratorul SACOMET a primit şansa de a deschide o afacerea cu o singură obligaţie…să-şi deschidă un cont la una dintre băncile de pe piaţă, fie el cu o depunere de doar 500 de lei. Bani care au fost retraşi.

In contractul încheiat se specifică faptul că administratorul are obligaţia să plătească în funcţie de cantitatea de gunoi depozitată.

Inspectorii nu i-au impus şi achiziţionare unui cântar necesar pentru câtărirea gunoiului. Aşa se face ca în prezent, Nicolăescu se ceartă, de fapt se judecă, si pentru stabilirea sumei ce trebuie plătită statului. El spune că a depozitat puţin, că de restul gunoiului depozitat în afara suprafeţei contractate răspunde Primăria…Fiscul spune că respectiva afacere are un singur administrator – firma SACOMET.

În final, adminstratorul Nicolaescu se judecă cu FISCUL, cu ISU şi cu Primăria Măldăreşti. Iar lista a rămas deschisă…

Un lucru este cert, Nicolăescu va plăti doar pentru închiderea gropii, stingerea incendilui a fost făcută pe banii statului, cei care l-au „consiliat” ştiau planul din primul moment.

Prefectul face şedinţe, dar lucrurile nu avansează în direcţia legală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *