483 de ani de la prima atestare documentară a comunei Vlădeşti

Marţi, 15 mai 2018, comuna Vlădeşti a aniversat 483 de ani de la prima atestare documentară.

Cu acestă ocazie, primarul comunei Adrian Cosac a ţinut să le ureze tuturor locuitorilor comunei Vlădeşti un călduros la mulţi ani!

„La mulți ani, vlădeșteni !

Vă urez să aveți o viață frumoasă în Vlădești, cu realizări și bucurii! Așa cum am mai spus, vreau ca împreună să facem din localitatea noastră o localitate admirată și să ne implicăm astfel încât frumusețea locurilor, modernismul urban, armonia și buna înțelegere dintre noi, sa fie emblemele Vlădeștiului!Să ne reamintim astăzi că Satul Vlădești este atestat documentar pentru prima data la 15 mai 1535, în timpul domniei lui Vlad Călugărul, când voievodul dă un hrisov de stăpânire a Schitului Sfinții Arhangheli asupra moșiei Vlădești pe care schitul era construit. De asemenea, denumirea localității noastre vine de la numele întemeietorului acestei așezări, Vlad Călugărul, ai cărui urmași s-au numit vlădeșteni. Dupa o legendă locală însă, denumirea satului Vlădești vine de la o jupâneasă care avea aici o moşie şi care se numea Vlădeasca.

La rândul sau, Voievodul Radu Paisie dă un hrisov în cetatea de scaun Bucureşti, prin care întăreşte Mănăstirii Sfinţii Arhangheli pădurea din jurul Mânăstirii și satele Vlădești, părțile lui Jitianu și ale lui Manea si fraților lor.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna cuprindea mai multe cătune, iar denumirea localității era Vlădești; era situată în județul Vâlcea, Plasa Ocolu, și cuprindea cătunele: Dosu, Fundătura, Pleașa, Urzicaru și Vlădești.

Să nu uităm că avem în Vlădești unul dintre cele mai vechi centre de ceramică din țară noastră – o ceramică unică prin caracteristicile sale, iar personălitațile locale (Constantin Niculicioiu , născut în 1935, în Vlădești, profesor universitar la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași , cu peste 45 de ani de activitate didactică și științifică ) au adus și aduc prestigiu localității Vlădești.

Avem de asemenea în Vlădești monumente de arhitectură : Casa N. Constantinescu (datează din 1873), Casa Mihăescu (datează din 1833- a fost transferată la muzeul “Astra” Sibiu), Monumentul Eroilor (construit în 1939), Biserica zidită în anul 1728 de către Radu Vlădescu și Maria Olănescu (declarată monument istoric) – toate acestea atestă vechimea și tradiția localitătii noastre.

Pentru că suntem în anul în care se împlinesc 100 de ani de la înfăptuirea Unirii de la 1 Decembrie 1918 , Anul Centenarului, să ne reamintim de asemenea că locuitorii Vlădeștiului au participat în Războiul de Independență, în Primul și în cel de-al Doilea Război Mondial.

Putem să spunem că tradiția și istoria sunt două aspecte care individualizează Vlădeștiul pe harta României și a Europei.

Încă o data, vă urez La Mulți Ani, dragi locuitori ai Vlădeștiului! Și imi propun ca împreună, să ducem mai departe tot ceea ce ține de tradiție, de istorie, să facem fapte bune și să facem din localitatea noastră una dintre cele mai frumoase și pline de armonie localități din țară!

La Mulți și Frumoși Ani, cu bucurii, împliniri și liniște sufleteacă vă urez !”

Primar, Adrian Cosac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *