Comuna Malaia, un colţ de rai pe meleagurile vâlcene

Este bine ştiut că Vâlcea este una dintre cele mai frumoase judeţe din România şi care are un potenţial turistic mare. Una din comunele care poate rivaliza cu orice alta localitate pitorească şi 100% românească, este Malaia.

Orice turist ajuns în comuna Malaia nu are cum să nu admire frumuseţea peisajului. Înconjurată de păduri dese de foioase şi conifere, comuna reprezintă o adevarată atracţie turistică pentru întreg judeţul Vâlcea şi nu numai.

Principala indeletnicire a locuitorilor din aceasta zonă este creşterea animalelor şi exploatarea lemnului. Festivalul zilelor comunei are loc în prima sâmbătă şi duminică din luna septembrie, iar atunci sute de locuitori se îmbracă în haine de sărbătoare şi pornesc la horele organizate în sat, în centrul comunei.

Faptul că Malaia este o yonă cu potenţial turistic nu este un lucru neştiut de primarul Gabriel Ţolea. De fapt, el a afirmat în nenumărate rânduri că depune eforturi mari pentru a sprijinii turismul din zona Valea Lotrului.

Însă, una din problemele cu care se confruntă primarul Ţolea este lipsa fondurilor pentru dezvoltarea localităţii. Primarul recunoaşte cu părere de rău că încă mai sunt zone în care nu există apă curentă sau asfal.

„Dacă în comună ar venii mai mulţiu turişti ar creşte şi veniturile la bugetul loca. Dar ca să-ţi vină turiştii ai nevoie de infrastructură rutieră, ai nevoie de condiţii, apă şi canal. Ca să creezi condiţii trebuie să inveşteşti, iar pentru investiţii ai nevoie de bani, iar banii vin în urma turismului. Este un cerc vicios. Depunem o mulţime de proiecte atât pe dezvoltare rurală, cât şi pe fonduri europene, dar banii vin greu sau de loc”, ne declara în urmă cu ceva timp Gabriel Ţolea, primarul comunei Malaia.

Totuţi, dacă ajungeţi la Malaia nu uitaţi să vizitaţi Peştera „Laptelui” – monument istoric; Mănăstirea „Înălţarea Sfintei Cruci”; Biserica din lemn „Sfântul Nicolae şi Cuvioasa Paraschiva” – monument istoric; Biserica din lemn „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” – monument istoric; Fântâna Brătienilor – monument istoric sau Izvorul „Sfânta Maria”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *