13 Septembrie Ziua Pompierilor din România

În data de 13.09.2018, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea va sărbători 170 de ani de când compania de pompieri comandată de căpitanul Pavel Zăgănescu s-a ridicat, cu un curaj exemplar, împotriva trupelor turceşti venite să înăbuşe Revoluţia din 1848. Totodată, va fi marcată şi sărbătorirea a 10 ani (26.09.2008) de la înfiinţarea Serviciul Mobil de Reanimare şi Descarcerare în judeţul Vâlcea (S.M.U.R.D.)

Cu acest prilej, între orele 10.00 – 15.00, cetăţenii vor putea vizita subunităţile de intervenţie din: municipiul Rm. Vâlcea – Strada Decebal nr. 7, municipiul Drăgăşani – strada Nucilor nr.1, orașul Brezoi, orașul  Băile Govora, orașul Grădiştea, orașul Horezu şi comuna Măciuca, prilej cu care vor avea posibilitatea să afle detalii cu privire la specificul armei şi a tehnicii din dotare. Accesul se va face pe baza unui act de identitate..

La ora 14.00, în incinta inspectoratului se va prezenta semnificaţia „Zilei de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România”, după aceea se va oficia o slujbă de pomenire a eroilor pompieri. Ulterior se vor transmite mesajele autorităţilor, se vor recompensa cadrele, se vor premia câştigătorii competiţiilor sportive, se va defila, iar în încheiere se vor prezenta tehnica nouă şi trei exerciţii demonstrative specifice.

Istoricul pompierilor vâlceni

Ca urmare a unui mare incendiu ce a avut în Piteşti, la 3 februarie 1843, Ocărmuirea judeţului Vâlcea  ordonă Magistratului oraşului Rm. Vâlcea ca în 24 de ore să predea toate instrumentele de stins incendii poliţiei şi să cumpere doi cai, înfiinţându-se astfel Comanda de foc .

În anul 1874, Primăria oraşului Rm. Vâlcea face demersuri către Prefectură şi Regimentul 11 Dorobanţi „ca să se găsească un număr de 10 pompieri cu un şefu bine disciplinaţi dintre soldaţii ieşiţi din armată” şi, de asemenea, se interesează la Ministerul de Resbel, pentru achiziţionarea unei pompe noi,”din cele ce au pentru Bucureşti”  .

Urmare a acestor demersuri, Ministerul de Interne comunică Prefecturii judeţului Vâlcea că, prin Decretul nr.1871 din 1 Iulie 1874, s-a „confirmat în funcţiunea de Comandant al pompierilor din oraşul Râmnicu – Vâlcea, sergentul major C. Teodorescu, fostul Comandant de pompier în oraşul Giurgiu.  Acesta este momentul când Comanda de foc din Rm. Vâlcea iese din subordinea Poliţiei şi începe să se constituie ca o structură bazată pe principii şi reguli militare.

În data de 1 iulie 1939, în conformitate cu ordinul Marelui Stat Major al Armatei Nr. 27172/1939, a luat fiinţă în oraşul Rm. Vâlcea o secţie de Pompieri Militari. Acesta este momentul când pompierii devin structură militară în judeţul Vâlcea.

Pompierii militari vâlceni împreună cu protecţia civilă formează, în baza HGR nr. 1492 din 28.09.2004 şi a OMAI nr.I/0621 din 01.12.2004, începând cu data de 15.12.2004, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea, ca structură specializată, destinată să execute misiuni de prevenire, monitorizare şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, pe tipurile de risc specifice zonei de competenţă.

De-a lungul timpului, au fost înființate mai multe structuri de intervenţie pentru a eficientiza intervenţia prin scurtarea distanţelor. În prezent, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea are în componenţă: Detaşamentul de Pompieri Rm. Vâlcea, Garda de Intervenţie Brezoi (înfiinţată în data de 02.06.1995), Garda de Intervenţie Govora (înfiinţată în data de 04.05.1996), Punctul de Lucru Horezu (înfiinţat în data de 20.12.2016), Detaşamentul de Pompieri Drăgăşani, Garda de Intervenţie Grădiştea (înfiinţată în data de 02.08.1993), Garda de Intervenţie Măciuca (înfiinţată în data de 01.07.2009)

Istoric SMURD

În data de 26.09.2008, primele trei ambulanţe au fost date în folosinţă chiar în ziua înfiinţării serviciului, acestea deservind raioanele de intervenţie aferente Detaşamentului de Pompieri Râmnicu Vâlcea, Detaşamentului de Pompieri Drăgăşani şi Gărzii de Intervenţie Brezoi. Ulterior, pe harta raioanelor de intervenţie au mai fost înfiinţate trei puncte de acordare a primului ajutor calificat fiind operaţionalizate: SMURD Grădiştea (06.08.2009); SMURD Govora şi Măciuca (02.05.2012).

De la înfiinţare şi până în prezent,  echipajele SMURD deţin cea mai mare pondere a intervenţiilor inspectoratului, aproximativ 80% din totalul acestora.

De-a lungul timpului, pompierii militari vâlceni şi-au arătat eficienţa şi profesionalismul la intervenţiile ce au avut drept rezultat salvarea oamenilor, dar şi la  competițiile mondiale şi naţionale, unde au obţinut rezultate remarcabile: locul 10 mondial – în 2017, locul 19 mondial – în 2016 şi  din 2015,  trei ani consecutiv,  locul I naţional –  la proba “Acordarea Primului Ajutor Calificat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *