Editorial Ionel Gerea: Iulian Toabeş, de la P. Otăsău, un exemplu de modestie şi fair-play

Se tot scriu articole, unele mai „înţepătoare” ca altele, toate privind, însă, fotbalul vâlcean.

Se cuvine, însă, uneori să arătăm, noi, jurnaliştii, şi partea bună a lucrurilor, atunci când e cazul. O astfel de situaţie, plăcută, se întâlneşte la Păuşeşti Otăsău. Cu un primar dedicat în totalitate activităţii sportive, Cătălin Avan, cu un băiat „mort” după fotbal, Iulian Toabeş, şi care-şi iubeşte comuna natală, Păuşeşti, se poate spune că nu se face fotbal după ureche.

Când pierzi, a devenit, parcă, un „şablon” ca tu, conducător de echipă, în primul rând, să dai vina pe arbitri. Ei sunt unicii vinovaţi că azi ai pierdut. Tot ei sunt vinovaţi şi dacă mâine pierzi. Dar că jucătorul tău ratează singur cu poarta, că ai tăi jucători nu se sincronizează în teren, că nu-şi văd de joc (iar lucru ăsta se transmite de pe margine pe principiul – „dacă şeful zice că ne-a furat arbitrul, de-aia nu câştigăm, putem juca până mâine”), astea nu se văd. Sigur că, în anumite privinţe şi arbitriu greşesc. Cu siguranţă că nu o fac intenţionat. Greşesc ei, vorba-ceea, arbitri prin Europa, dar nimeni nu le taie capul.

Un băiat modest, cu foarte mult bun simt e Iulian Toabeş. Îl cunosc de ceva vreme şi recunosc, de câteva ori l-am „zgândărat” în încercarea de a stârni un „război mediatic” în  privinţa nemulţumirii sale vizavi de modul cum echipa unde e un fel de fac – totum, FC P Otrăsău, e arbitrată.

Atent în  declaraţii, ponderat chiar, Iulică Toabeş are marele merit de a fi fair-play până la capăt. Aşa a fost, de exemplu, după meciul pierdut de FC PO acasă cu liderul seriei, echipa lui Răcăreanu, AS B. Olăneşti. Iulică a avut o mică obiecţie, a considerat că golul victoriei oaspeţilor s-ar fi marcat din offside. De acest lucru, faptul că n-a semnalizat poziţia din care a plecat jucătorul care a marcat, s-ar face vinovată arbitra asistentă. „Ea zice că n-ar fi văzut!”, spune Toabeş, lăsând de înţeles că poate aşa o fi. „În rest, chiaar dacă am pierdut, n-am ce să-i reproşez centralului Alin Olaru”.

Jos pălăria, domnule Toabeş pentru diplomaţie şi felul cum ai puterea să recunoşti că nu arbitrajul e vinovat când pierzi (atunci când e cazul). Spuneţi-mi, câţi oameni implicaţi în fotbal la acest moment, în Vâlcea, mai au astfel de atitudine?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *