Editorial Ionel Gerea: „Forţa lupilor stă în haită!”

Ca jurnalist, ai momente de bucurie sufletească atunci când scri şi despre normalitate. Despre echipe care încearcă să devină (poate cuvântul e prea uzat, dar e potrivit în cazul de faţă) o familie, de exemplu.

De la începutul drumului care sper să fie cât mai lung, am fost alături de ceea ce se vrea a fi familia handbalului masculin vâlcean, cu profesoara Stăncuţa Guiu pe post de „dirijor”. Sunt copii, dar se vede că ei, o parte dintre ei sunt încă la gimnaziu, se vede, deci, dacă stai în preajma lor, că „sudează” zi de zi o familie. Juniorii 2 de la CSS Municipiul Rm. Vâlcea mai au şi o dorinţă, alături de doamna Guiu şi cei din preajma lor (exemplu directorul instituţiei, Mihai Ioniţă): aceea de a „dărâma” mitul creat în timp cum că la Vâlcea handbalul masculin nu are viitor.

Va fi greu, dar nu imposibil. M-aş bucura ca în scurt timp aceşti copii să joace în Polivalentă, la început cu 100 de spectatori în tribune, apoi cu mai mulţi şi mai mulţi. Jocul lor încântă, e un joc bărbătesc, deşi sunt, repet, încă la vârsta când pot fi numiţi copii.

Au o educaţie aleasă, au personalitate, au voinţă şi au încredere în ei, iar asta pare a fi lucrul cel mai important.

Deviza lor e : „Forţa lupilor stă în haită” (glumind puţin nu prea îmi cade bine asta, pentru că-mi aminteşte de „haita” din Ştefan cel Mare”), dar vorbind de lucruri serioase, trebuie scoasă în evidenţă forţa grupului. Nu există vreun copil care să vrea să iasă în evidenţă în dauna colegilor. N-am văzut ca ei să se certe în teren, să-şi reproşeze unul altuia când greşesc. Dimpotrivă, se aplaudă, se încurajează în teren, unul pe altul. Şi mai e ceva, la fel de important: copii ăştia joacă handbal cu zâmbetul pe buze, ceea ce e mare lucru!

Doamna Guiu, un psiholog deosebit (a demonstrat asta) încearcă să-i unească, să-i facă să se ajute unul pe altul, să se suplinească, precum într-o familie) iar pentru asta, printre altele e important că are şi susţinerea familiilor acestor copii. Apoi, cum spuneam, nu sunt copii oarecare, sunt copii care învaţă la licee de prestigiu  (Lahovary, CNMB, Matei Basarab) copii cu medii peste 9 deci nu trec învăţătura pe plan secund ci fac, din plăcere, dorinţă şi ambiţie, ambele lucruri la superlativ: carte şi sport.

Pentru mine e un pariu, în parte câştigat, această poveste frumoasă care se întâmplă, cu aceşti copii de la CSS Municipiul Rm. Vâlcea în prim-plan. Iar, dumneavoastră, cei care iubiţi acest sport, handbalul, o să vedeţi în scurt timp că veţi fi puşi în situaţia fericită de a avea o alternativă. Pe lângă plăcerea de a merge să vizionaţi un meci de fete, o să vreţi la început din curiozitate, poate să mergeţi să vedeţi şi un meci de handbal băieţi, cu această familie creată acum de profesoara Stăncuţa Guiu în rol de „vioara 1”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *