Vâlcenii au sărbătorit cu mare fast Ziua Națională a României

Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe întreg cuprinsul județului cu mare fast. Pentru români anul 2018 a însemnat 100 de ani de la reântregirea neamului.

La Râmnicu Vâlcea pe tot cuprinsul anului au avut loc diferite manifestații culturale legate de centenarul Marii Unirii, totul încheindu-se depunerea de coroane și parada militară ce a avut pe 1 decembrie în fața statuiei Libertății.

”Se împlinesc, astăzi, 100 de ani de când, la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, Marea Adunare Naţională hotăra unirea cu România a tuturor românilor din Transilvania, Basarabia şi Bucovina şi a tuturor teritoriilor locuite de ei.

Se realiza atunci visul de secole al românilor – crearea statului naţional, unitar şi suveran. Era final de drum în procesul anevoios al făuririi României Mari, proces început cu secole în urmă de Mihai Viteazul, care, în anul 1600, a izbutit readucerea tuturor românilor în hotarele vechii Dacii, prin unirea celor trei ţări româneşti.

Acum, la 100 de ani de la istoricul eveniment, 1 Decembrie este, pentru noi toţi, nu numai un motiv de sărbătoare, ci şi un moment în care să ne amintim, cu pioşenie, de cei care ne-au purtat demn prin istorie şi să le mulţumim, lor şi familiilor lor, pentru sacrificiile făcute.

La mulţi ani, români, la mulţi ani, Românie”, a spus Constantin Rădulescu, președintele Consiliului Județean, cu ocazia Zilei Naționale a României.

”Celebrăm astăzi,ca un arc istoric peste vremuri, 100 de ani de la unirea Transilvaniei cu Țara Mamă și înfăptuirea României Mari.

Este un omagiu adus înaintașilor ,în file de istorie înfăptuite cu sacrificii și jertfe de sânge dar și un moment din istoria sufletului românesc, împodobit cu bogate realizări ale virtuţilor de bărbăţie şi vitejie străbună, prin care s-a clădit viaţa României de azi.

La acest ceas înălțător toți cei care simțim romănește sărbătorim și câteva idealuri devenite în timp realități istorice:

-Credința românilor care au făcut Unirea că toată suflarea românească trebuie să trăiască împreună, într-un singur stat, ROMÂNIA.

-Efortul susținut al românilor, de-a lungul timpului, de a nu uita că sunt români.

-Năzuința românilor de a înfăptui Marea Unire, avută de-a lungul secolelor, indiferent de vicisitudinile istoriei.

-Tenacitatea liderilor și a elitelor românești care au întreprins toate cele necesare ca Unirea să devină realitate.

-Eroismul și jertfa celor fără de care visul românilor de veacuri, Marea Unire, nu ar fi fost posibil.

Nesupunerea românilor în fața imperiilor vremelnice care i-au afectat interesele și neacceptarea unei sorți potrivnice.

-Ambiția românilor de a rămâne împreună după 100 de ani de la Marea Unire.

-Rațiunea românilor de a căuta în permanență cele mai bune împrejurări pentru concretizarea aspirațiilor legitime și valorificarea acestor ocazii.

Azi,mai mult ca oricând, ne aflăm la o răscruce a istoriei,în care ar trebui să dispară dezbinarea iar unitatea națională,patriotismul și mândria de a fi român să reprezinte realități ale prezentului și nu deziderate.

Să nu uităm vreodată să cinstim trecutul dar cred că trebuie să punem în dreptul prezentului ca pe o necesară obligație patriotică, respectarea simbolurilor naționale și aceasta nu decât în momente festive ci ca pe ceva ce ține de firescul vieții de zi cu zi.

La ceasul aniversar al Centenarului Marii Uniri și a sărbătoririi Zilei Naționale, adresez tuturor vâlcenilor ,în numele Instituției Prefectului Vâlcea,dar și în mod personal, călduroase urări de sănătate, bunăstare, prosperitate și înțelepciune!

Pentru toți românii doresc o românie unită și puternică !, le-a urat românilor prefectul județului Vâlcea, Florian Marin.

Și la Horezu, dar și în alte localități au avut loc manifestări dedicate centenarului.

”În această zi cu o mare încărcătură istorică pentru toți românii haideți să trezim mai mult simțirea de neam ce zace în noi de secole; să credem și să dovedim că suntem vrednici de ceea ce am primit drept moștenire de la strămoșii noștri care au luptat și s-au jertfit pentru idealuri mărețe. Suntem un popor binecuvântat. Avem toate resursele în minunata noastră țară.

Cu credință, iubire și recunoștință haideți să ne bucurăm și să fim mândri că ne-am născut aici, pe acest pământ sfânt. La mulți ani România! La mulți ani tuturor românilor!”, a spus primarul orașului Horezu, Nicolaer Sărdărescu dupa depunerea de coroane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *