Radu Daniel: „Când iei o decizie (într-o echipă) trebuie să o gândeşti foarte bine înainte de a o pune în practică deoarece decizia ta poate afecta întreg planul şi membri echipei !”

Tânărul voluntar şi student la Medicină, la Sibiu, Radu Daniel, scrie în ultima postare, pe blogul său (mevuu.wordpress.com) despre munca în echipă. Acesta punctează, din start, cu un citat, faptul că e foarte important ca un om să înveţe să lucreze în echipă, pentru că un om nu poate face singur o echipă.

Radu vorbeşte şi despre faptul că indiferent dacă eşti şef sau lider, cel mai important e să ai „coloană vertebrală” şi să înţelegi că membrii echipei tale sunt la fel ca tine, oameni, nu sunt roboţi.

 

Munca in echipă

Un om poate să fie un element foarte important într-o echipă, dar un om nu poate face o echipă.

Hmm.. o sintagmă simplă dar când vine vorba de pus în aplicare este ceva foarte greu. Din păcate, o mare problemă a noastră (poate ca popor sau simplu individ) este reprezentată de munca în echipa, un lucru greu de realizat şi cu multe piedici, din păcate. Poate uneori orgoliul personal ne împiedică (de ce să am un şef???)

În ultimii doi ani, am ocupat şi ocup diverse funcţii, de la coordonator de voluntari, până la ceva mai sus, dar nu acesta este subiectul discuţiei ci experienţa căpătată de-a lungul timpului.

Într-o perioadă ajunsesem să coordonez diferite echipe în domeniul primului ajutor, dezastre, social, umanitar, în cadrul Crucii Roşii. Din această activitate am învăţat foarte multe lucruri, de la modul de a vorbi cu o persoană, de a o înţelege şi de a te face înţeles, lucruri pe care vreau să le împărtăşesc astăzi, în acest articol cu dumneavoastră.

Şef sau lider?

În primul rând, OM. Trebuie să fii om, să ai “coloană vertebrală” şi să înţelegi că membri echipei tale sunt la fel ca tine, oameni, nu sunt roboţi. Poate uneori este bine să fii şef (ştiu, acest lucru sună cam urât dar acesta este crudul adevăr) deoarece românul face ceva doar dacă este obligat sau ştie că are sabia lui Damocles deasupra capului. Dar vedeţi, trebuie să fii un şef cu cap, nu trebuie să ceri imposibilul şi nu trebuie să stai cu mâinile în sân aşteptând ca restul echipei să facă totul (nu eşti supervisor). Nu văd acest lucru ca pe o şefie ci ca pe un lider mai dur (când este cazul).

Trebuie să fii parte din echipă!

Când ajungi să coordonezi o echipă, automat eşti parte integrată din aceasta, nu există echipa şi eu, existăm noi! De ce spun asta?
Mulţi dintre noi suntem atraşi în a coordona dar fără a pune umărul la muncă, aspect ce duce de multe ori la conflicte interne !

Înţelegeţi colegii !

Dacă vrei ca echipa ta să funcţioneze, totul să meargă bine, trebuie să îţi înţelegi colegii, să fii (uneori) lângă ei chiar dacă problemele pe care le au nu sunt de natura profesională.
Trebuie să îţi înţelegi şi să-ţi cunoşti foarte bine membri echipei şi să îţi dai seama când unul are o problemă şi să poţi fii alături de el. De ce?
O persoană tristă, cu diverse probleme, nu poate lucra la capacitatea optimă dar dacă probleme sunt mărturisite, capacitatea creşte chiar dacă problema nu a fost rezolvată. Noi oamenii (până la apariţia tehnologiei) suntem o specie foarte socială şi suntem creaţi să interacţionăm între noi, nu să lucrăm individual, pe cont propriu.

Dacă eşti părinte, încurajează-ţi copilul, încă de pe băncile şcolii, să lucreze într-o echipă mereu, aşa se va dezvolta cu spiritul întrajutorării şi multe alte capacităţi.

Comunicare ?!

Un adevărat lider ştie să comunice, ştie să se facă înţeles şi ştie să trasmită o informaţie corect. Comunicarea este un lucru care ne pune beţe în roate de foarte multe ori, lucru pe care îl observ şi în activitatea mea de zi cu zi, la intervenţii, simulări, exerciţii.
Trebuie să ne facem uşor înteleşi şi să comunicăm mereu cu membri echipei, să vedem ce au nevoie, cum îi putem ajuta şi ce trebuie rectificat în munca noastră .
Critica nu îşi are rostul aici ! Nu avem voie să criticăm şi să arătăm pe nimeni cu degetul îndiferent cât de gravă este situaţia şi problema creată. Critica duce la intimidare şi la un moment dat aceea persoană îi va fii frică să mai decidă, nu ne dorim asta !
În cazul în care se greşeşte, trebuie să vedem din ce motive s-a greşit şi să învăţăm o lecţie ca pe viitor să nu se mai repete această greşeală ! Este omeneşte să greşim !

Lucruri pe care le-am învăţat lucrând într-o echipă!

Activitatea mea zilnică înseamnă munca în echipă şi din toate acestea am învăţat ceva !
Am învăţat să vorbesc în public, să comunic corect şi clar o informaţie ! Acest lucru nu se învaţă din cursuri, din cărţi, se învaţă doar în momentul în care pui în practică !
Lucrând într-o astfel de manieră putem duce la bun sfârşit obiective mari deoarece atribuţiile se vor împărţi pe fiecare membru în parte. Dacă am fii pe cont propriu nu am reuşi să ducem la bun sfărşit.
Luarea deciziilor, deşi fac parte dintr-o echipă, nu doar un lider ia decizii, ci cu toţii (doar suntem o echipă). Când iei o decizie (într-o echipă) trebuie să o gândeşti foarte bine înainte de a o pune în practică deoarece decizia ta poate afecta întreg planul şi membri echipei !
Orice membru al echipei este împortant ! Credeţi-mă, este mai uşor de transportat un pacient de 120 de kg de către 4 persoane decât 3, asta ar fii un exemplu foarte simplu pentru a contura ideea.

(https://mevuu.ro/teamwork/?fbclid=IwAR01H9V2h4HLZKd5j3UWD3iczOgyEN1gvF_J8vsR8siwxZvaiF9bwl_ycf4)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *