Radu Daniel: „Tehnologia ne ajută sau ne controlează viaţa?”

Extrem de intresant subiectul abordat de Radu Daniel în ultimul său comentariu de pe blogul său perrsonal.

Studentul la Medicină şi voluntar în cadrul Crucii Roşii, abordează subiectul legat de tehnologie, pe care vâlceanul o consideră ca fiind natura omului modern

 

 

Tehnologia este natura omului modern.” Octavio Paz

Viitorul nostru este reprezentat de tehnologie, acest lucru este drept, nu putem nega. Tehnologia oare ne ajută sau ne controlează viaţa?

Din anumite puncte de vedere, această tehnologie ne ajută, în diverse domenii de activitate dar uneori dacă este folosită prea mult ajunge să ne controleze viaţa. Din păcate crudul adevăr este că sunt dependenţi de aceasta şi cine spune că nu, îl întreb “De pe ce citeşti acest articol?”.

În acest articol doresc că dezbat această problemă. Aţi văzut, din păcate, am ajuns să devenim dependenţi de tehnologie, de telefoanele mobile, un lucru nu tocmai bun deoarece această tehnologie deja ne face să fim mai proşti, nu ne ajută să fim “SMART”. Un domn profesor al meu din liceu avea o vorbă, foarte reală “Telefoane smart pentru idioţi”.
Pentru a vă face o idee despre cât de dependenţi suntem şi în ce mod negativ ne afectează viaţa, vă dau un exemplu super simplu. Înainte existau diverse cure de detoxifiere, de curând (câţiva ani) a fost adăugată o nouă cură, cura de detoxifiere digitală, în care subiecţii sunt ţinuţi fără telefoane şi departe de tot ceea ce înseamnă tehnlogie.

Am ajuns, din păcate, să uităm să mai trăim în mediul REAL ( pe serverul REALITATE 🙂 ) şi trăim doar în virtual publicând tot ce facem pe reţelele de socializare. Un studiu spunea că generaţia aceasta este ceea mai sociabilă generaţie doar că, din păcate, este o generaţie socială în mediul virtual.

Recunosc, sunt dependent de tehnologie, deţinând diverse gadget-uri dar oricând pot renunţa la ele. Aceste gadget-uri vin în sprijin pentru a-mi uşura viaţa, fiind simple auxiliare.

Efectele negative ale tehnologiei asupra sănătăţii sunt uriaşe, efecte pe care nu le vedem acum, le vom observa mai târziu, pe la vârsta de 40-50 de ani, când vom începe să avem probleme cu coloana vertebrală din cauza posturii inadecvate la calculator şi statul pe telefon în pat, sedentarismului, probleme digestive deoarece petrecem mult timp în faţa calculatoarelor şi uităm să avem mese regulate.
O primă problemă pe care o obsevăm deja este obezitatea care, mai ales la noi în ţară, este în creştere şi la vârste fragede (13-14 ani). Această obezitate este datorată sedentarismului că ne-am obişnuit ca gadget-urile să facă toata treaba în locul nostru şi preferăm să stăm la un serial pe Netflix înloc să mergem la o plimbare prin parc.

O altă problemă medicală pe care o întâlnim la vârste destul de mici, probleme de vedere, din ce în ce mai mulţi tineri cu ochelari de vedere din cauza ecranelor.

În acest articol nu vreau să spun că nu este bună tehnologia, dar trebuie să mai uităm câteodată şi de ea, să o lăsăm deoparte pentru câteva ore de alergat prin iarbă, un volei, orice activitate în aer liber ce nu implică tehnologia.
Poate după ce vom realiza efectele negative ale tehnologiei asupra sănătăţii vom conştientiza şi răul pe care ni-l face.

“Aş renunţa la toată tehnologia mea pentru o după amiază cu Socrate.”

Steve Jobs

(https://mevuu.ro/tehnologia-ne-ajuta/?fbclid=IwAR1b03sagtM6IhHpZcSXZXQftgYUHt1BZphoqUjT1gQR3HuUVRDJaJMIpPI)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *