Teatrul Municipal Ariel, la Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, alături de instituţii teatrale din Venezuela, Irlanda, Belgia, Israel sau China

Prin spectacolele de excepţie pe care le pune în scenă, Teatrul Ariel din Râmnicu Vâlcea se aliniază standardelor internaţionale impuse, astfel că instituţia teatrală din oraşul de la poalele Capelei este invitată la cele mai importante festivaluri de gen din ţară şi din Europa.

Un astfel de festival este Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu se va desfășura între 14 și 23 iunie, acol,o unde Teatrul Ariel merge cu „Dansul pinguinului imperial” (farsă – lectură teatrală) de Iulian Margu.

Cea de a XXVI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu se va desfășura între 14 și 23 iunie și are ca temă ARTA DE A DĂRUI. Această amplă sărbătoare a artelor spectacolului propune, în cele zece zile, 540 de evenimente, în 75 de spații de joc, la care vor participa 3300 de artiști și invitați din 73 de țări.

Ca să vă daţi seama cu ce spoectacole „concurează” cel al teatrului vâlcean, punctăm faptul că pe scena Tatrului „Radu Stanca”, din oraşul de pe Cibin, vor fi prezentate piese de teatru din:

Venezuela – Batsheva Dance Company (Israel), un nou spectacol de superlative în dansul contemporan, în care coregraful Ohad Naharin

Irlanda, Belgia-  Izvorul dansului / Session – Colin Dunne & Sidi Larbi Cherkaoui (o colaborare între doi artiști extrem de diferiți care au pus explorarea sunetului la baza relaționării dintre ei)

China – Dama cu camelii / Li Yaxian – Chongqing Chuanju Theatre ( propune o reinterpretare a dramei și a sacrificiului unei femei pentru bărbatul pe care îl iubește)

Canada – Stelele circului contemporan / La Galerie – Machine de Cirque( Sub îndrumarea regizorului Olivier Lépine, șapte artiști de circ de talie mondială și un multi instrumentist propun o incursiune către granița exterioară a acestei arte, acolo unde limitele se estompează)

Israel: Doi în unu / One, One & One – Vertigo Dance Company (un spectacol de dans contemporan de excepție, o creație artistică cu o evidentă conștiință socială, de mediu și comunitară, o reflexie a angajamentului continuu de a explora în profunzime natura umană și conexiunea noastră cu natura).

„Dansul pinguinului imperial” pentru mine e o reîntoarcere la mijloacele simple (nu simpliste), la joc, la actor, la libertatea de a te bucura și întrista fără să vrei să epatezi. E un joc dublu, drama singurătății unor bătrâni care trăiesc izolați într-un magazin second-hand, dar și drama actorului care privește în sală și e tot mai gol: nimeni nu se mai înghesuie să vadă marele bufon. Toți au uitat de el, așa cum zice și Bătrânul: „Ei au Alzheimer, nu eu!Jocul acesta dublu nu a fost premeditat, trebuia să facem un spectacol lectură; ușor, ușor ne-am dat frâu liber imaginației și ne-am bucurat de ce se năștea. Repetând într-o cabină, înghesuiți de costume, măști, peruci, scaune, masă, actori care intră și ies – se nășteau fragil personajele, se nășteau momente puternice de teatru. Momentul magnific când știi că nimic din ceea ce vezi nu e adevărat, că ești într-o cabină și, cu toate acestea, actorii nasc momente sublime. În fine…fără să divaghez prea mult, am preluat această experiență și am încercat prin povestea tragi-comică a bătrânilor, dublat de drama unor actori în vârstă, să redau puțin și acest sentiment. De aici și „farsă-lectură-teatrală”, nu știi când e teatru, când o „joacă” serioasă de-a teatrul”, spune Vlad Popescu, regizorul spectacolului. 

„Pentru mine, ca autor, este o mare onoare ca piesa mea „Dansul pinguinului imperial” va fi jucată în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, unul dintre cele mai importante festivaluri de teatru din lume. Ce și-ar putea dori mai mult un dramaturg? Desigur acest fapt n-ar fi fost posibil fără o nouă magie marca „ARIEL” – Iulian Margu, dramaturg.

De precizat faptul că Teatrul Municipal ARIEL va juca acest spectacol şi în Germania, în cadrul unui turneu, în trei orașe:
– pe 21 iunie la Heidelberg,
– pe 22 iunie la Stuttgart
– pe 23 iunie la Munchen.
Scopul acestui turneu este acela de a promova cultura română în cadrul Diasporei. Acest turneu este organizat de Asociația „Alexandru Ioan Cuza” din Heidelberg, Germania, președințele acesteia fiind domnul Josif Herlo.
Teatrul Municipal ARIEL îi mulțumește domnului Herlo pentru inițiativă și pentru invitație.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *