Daniel Demetrescu: „Candidatura mea la presedinţia Asociaţiei Judeţene de Fotbal Vâlcea este susţinută de o vastă experienţă administrativă si managerială în domeniul sportiv”

 

Candidatura mea la presedinţia Asociaţiei Judeţene de

Fotbal Vâlcea este susţinută de o vastă experienţă

administrativă si managerială în domeniul sportiv.

Iubesc fotbalul, iar atingerea performanţei si

excelenţei a fost un obiectiv personal care mi-a ghidat

întreg parcursul profesional, obiectiv pe care îl voi urmări cu consecvență si la Conducerea AJF Vâlcea.

 

Despre mine

A sosit vremea ca pasiunea să devină profesie.

Fotbalul nu mai este de multă vreme doar un sport. Este un fenomen social care, adesea, pare că se dezumanizează, că se îndepărtează de noi, suporterii și practicanții săi, profesioniști sau amatori. Fotbalul naște pasiuni, aduce bucurie sau tristețe, generează intrigi, prietenii sau despărțiri, ne trece din stări de agonie în stări de extaz, face orice numai nu ne lasă indiferenți.

M-am născut, acum 44 de ani, atunci când fotbalul nu era așa. Avea doar acea frumusețe pură, trimitea în teren adevărați gentlemeni care rămâneau astfel și în afara arenei. Îi admiram din tribune, înghesuit printre miile de spectatori indiferent de nivelul la care se disputa meciul. Nu aveam cum să nu îndrăgesc acest sport căci am avut ocazia, de la câțiva ani, să trăiesc emoțiile generate de victoria favoriților, de  înfrângerea lor, să urmăresc jucătorul adorat la vestiare și să încerc, pe bitumul Liceului Pedagogic din Râmnicu Vâlcea să imit mișcările și gesturile din teren ale idolilor mei. Căci atunci doar pe ei îi aveam, și pe cei pe care îi mai vedeam la televizor.

Dragostea pentru fotbal, joaca de lângă bloc, insistențele pe lângă părinți, i-au convins până la urmă pe aceștia că pot avea liniște din partea mea doar dacă mă duc acolo unde visa orice coleg de clasă, orice prieten din fața blocului și orice copil din Râmnicu Vâlcea – la juniorii lui Chimia. Am început astfel, la vârsta de 13 ani, să joc pentru cea mai iubită echipă din Vâlcea.

Am avut astfel parte de cea mai frumoasă copilărie, jucând fotbal toată ziua, fiind înconjurat de prieteni și învățând lucruri care mi-au fost de folos toată viața: spiritul de echipă, disciplină, ordinea, dorința de victorie dar mai ales respectul pentru coechipieri și pentru adversarii din teren care după meci erau prietenii de care am rămas legat toată viața.

Copilăria a lăsat loc adolescenței, am continuat să joc fotbal atât la Chimia cât și în curtea Liceului Pedagogic.

La vârsta de 18 ani am făcut cursurile de arbitru si iată-mă la primul joc, primele emotii, Forestierul Babeni-Electra Rm. Vâlcea (juniori A1 anul 1995).

De atunci am arbitrat peste 2000 de jocuri la toate nivelurile fotbalistice pană in vara anul 2018. Am arbitrat la cel mai inalt nivel, Liga 1 (2007-2010) 33 de jocuri, Liga 2 (2004-2014) peste 200 de jocuri, Liga 3 (1999-2014) peste 300 jocuri,  iar la nivel județean peste 1500 de jocuri (pentru că am iubit fotbalul judetean cel mai mult: aici am invatat, aici am progresat si tot aici am invătat să performez in arbitraj). A fost ceea mai frumoasă perioadă din viata mea…

Mi-am dorit să mă perfecționez și din punct de vedere intelectual și am urmat studiile superioare la: Universitatea Tehnicâ de Constructii Bucuresti (Facultatea de Constructii Civile, Industriale si Agricole), Universitatea Spiru Haret din Rm. Vâlcea (Facultatea de Drept si Administratie Publicâ), Universitatea Lucian Blaga din Sibiu (Master Stiinte Penale), iar in prezent sunt student in anul 2 la Universitatea din Pitesti (Faculatatea de Stiinte, Educatie Fizica si Informatica – specializarea matematică) si in anul 1 la Universitatea din Pitesti (Marter Matematică Didactică).

Din punct de vedere profesional mi-am propus să realizez lucruri și să desfășor activități tot în proximitatea sportului în general, și a fotbalului în particular.

Din 2001 pană in prezent am activat in cadrul AJF Vâlcea pe aproape toate functiile : Secretar General (din 2007 pana in prezent), Secretar CJA Vâlcea (2009 pana in prezent) Presedinte Comisia de Competitii (2004-2006), Vicepresedinte (2015) mai putin pe ceea de Presedinte.

Având în vedere tot ce am expus în aceste rânduri, experiența pe care am dobândit-o și proiectele pe care le propun consider că am capacitatea de a da fotbalului tot ce mi-a oferit el până acum, din calitatea de președinte al Asociației Județene de Fotbal, poziție pentru care mi-am depus candidatura.

De ce candidez

Am fost întotdeauna fidel ideii că tot ceea ce s-a construit de către predecesorii mei trebuie respectat, preluat și dezvoltat în conformitate cu principiile, valorile și normele de conduită profesională pe care Asociația Județeană de Fotbal Vâlcea și membrii afiliați trebuie să le respecte și să le aplice în activitatea desfășurată în interesul fotbalului județean, în concordanță cu valorile și obiectivele stabilite.

Cred că orice om, atunci când se iveste în calea sa momentul să poată face un bine care depinde de el, nu are voie să stea pe gânduri, ci trebuie să îsi asume drumul care i se deschide în faţă.

Mediul sportiv actual este foarte dur, plin de pasiune dar și de provocări. Nimic nu se cuvine de drept nimănui, ci se câstigă doar de cei care urmăresc  constant si proactiv performanţa.

Lumea sportului este foarte dinamică, iar concurenţa uriasă. Fotbalul se luptă pentru atragerea de noi practicanţi, de noi resurse financiare, de noi resurse umane bine calificate si pregătite. Un rol important, vital as spune, îl ocupă publicul. Aducerea sa pe stadioanele din județul Vâlcea va fi unul din principalele mele obiective. Cine nu face faţă are garantat esecul.

Singura cale este dezvoltarea permanentă prin inovaţie, cunoastere si profesionalism.

Candidez pentru a face din dezvoltare și performanță, unicul scop al acestei organizații.

Candidez pentru că vreau să demonstrez ce înseamnă să-ți faci bine treaba, să dai tot ceea ce ai mai bun, să fi cinstit și drept oriunde și oricând.

Candidez pentru că, împreună cu dumneavoastră-membrii afiliați, jucători, suporteri și oameni interesați de soarta fotbalului să construim, prin încrederea pe care ne-o vom acorda, acel mediu social și sportiv în care să ne regăsim cu drag noi, familiile noastre și publicul iubitor de fotbal și de sport.

Candidatura la funcţia de președinte nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni, am pregătit-o în cel mai mic detaliu, după o analiză amănunțită și detaliată a fotbalului din județul Vâlcea, fiind încurajat de cei din jur și mai ales de conducători echipelor, să fac lucrul acesta, pentru că AJF Vâlcea este o structrură care la acest moment are nevoie de o administrație mai eficientă, mai dinamică, mai aproape de practicile europene.

Asociația Județeană de Fotbal Vâlcea are nevoie de o conducere care încurajează concurența, o conducere care promovează dialogul și colaborarea, o administrație credibilă, transparentă care promovează valori simple ca ”dragoste și pasiune pentru fotbal”, ”orientarea către rezultate prin muncă”. Lumea din jurul nostru se schimbă alert, este într-o dinamică accelerată, antrenantă și datorită inovațiilor tehnologice și digitale. În acest context capacitatea fiecăruia de a inova și de a se adapta la schimbare este un factor de succes semnificativ.

Decalogul fotbalului

Dincolo de cuvinte există idei, principi și valori pe care să fundamentăm o viziune și ostrategie. Le-am prins în ceea ce am numit decalogul fotbalului și le voi avea în minte în totbce voi intreprinde ca președinte al Asociației Județene de Fotbal Vâlcea.

IUBEȘTE FOTBALUL!

Fă lucruri bune pentru sportul acesta de oricâte ori ai ocazia.

MERITOCRAȚIE

Respectă-l pe cel mai bun.

INTEGRITATE

Fii cinstit și drept, oriunde și oricând.

COOPERARE ȘI ÎNCREDERE

De unul singur nu poți construi nimic.

AUTONOMIE ȘI SUBSIDIARITATE

Nu încuraja clientelismul și concentrarea deciziei.

BUNA GUVERNANȚĂ

Alternativa este arbitraritatea bunului-plac.

DEZVOLTARE ȘI PERFORMANȚĂ

Fii mereu în mișcare, măsoară-te cu cei mai buni.

NU VIOLENȚĂ, NU RASISM

Gândește-te că celălalt poate fi fratele tău.

 

NU EXISTĂ JOC ÎN AFARA REGULILOR JOCULUI!

CA SĂ CREZI ÎN VICTORIE, TREBUIE SĂ O PREGĂTEȘTI!

Organizarea și dezvoltarea activității fotbalistice

Asociația Județeană de Fotbal Vâlcea trebuie să aibă un sediu modern, un sediu personalizat, care în acest moment, datorită problemelor financiare, nu poate fi construit de la zero, urmând ca acest vis să fie realizat în timp.

În acelasi timp îmi doresc ca prin proiecte europene, sprijinul autoritatilor locale, prin FRF si alte surse, cluburile comunelor si oraselor din judeţ să-si poată îmbunătăți bazele sportive, deoarece fără acestea copiii și tinerii nu au o motivaţie foarte mare să vină la fotbal.

Vom întreprinde demersuri pe langă conducerea judetului, ca începand cu editia de campionat 2019-2020 indemnizatiile de arbitraj si observare sa fie achitate de Consiliul Județean Vâlcea.

Asociația Județeană de Fotbal Vâlcea are 58 echipe de seniori, organizate pe trei ligi, respectiv:

 • Superliga (12 echipe),
 • Liga a IV-a : Seria Nord (12 echipe), Seria Sud (9 echipe)
 • Liga a V-a: Seria Nord (12 echipe), Seria Sud (13 echipe)

Asociația Județeană de Fotbal Vâlcea trebuie să se implice alături de autoritățile locale prin lansarea de proiecte de dezvoltare a infrastructurii sportive, fie că e vorba de refacerea vechilor terenuri, fie a altora noi.

În vederea obţinerii statutului de gazdă a Campionatului European de fotbal Euro 2020, Guvernul României s-a angajat ca până în anul 2020 să construiască sau să reabiliteze 400 de facilităţi pentru fotbal, ceea ce înseamnă terenuri de antrenament si stadioane cu tribune.

În acest sens, Asociația Județeană de Fotbal Vâlcea, prin elaborarea unor proiecte împreună cu autoritățile locale, județene și naționale și cu Federația Română de Fotbal poate beneficia de construcția sau de reabilitarea unor baze sportive din județul nostru.

În județul Vâlcea în parteneriat cu Federația Română de Fotbal si cu ajutorul autoritatilor locale din Horezu, Ramnicu Vâlcea si Baile Olanesti vor fi construite 3 terenuri sintetice de dimensiuni normale.

Vom colabora cu organele locale/județene și cu Federația Română de Fotbal pentru a putea beneficia de cât mai multe proiecte în vederea extinderi bazelor sportive.

AJF Vâlcea intenționează ca începând cu sezonul 2019-2020, pe toată perioada mandatului meu, să acorde premiul Fair-Play fiecarei echipe (având cel mai mic punctaj) din Superliga, Liga a IV-a și Liga a V-a constând în sume de banii, echipament, dotări bază sportivă, etc.

Punctajul: 1 pct.-cartonaș galben, 3 pct.-cartonaș roșu, 5 pct.-părăsirea terenului (jucători mai puțin de 7), 10 pct. — neprezentarea la joc .

Pe toata durata mandatului intenționez să organizez, la sfârșitul fiecărui an, Gala Fotbalului Judetean in care vor fii premiati echipe,sportivi, antrenori, arbitri, etc.

Copii și juniori

Asociația Județeană de Fotbal Vâlcea la nivelul copii și juniori activează 66 de echipe care participă în umătoarele competiții:

 • Juniori A1: 14 echipe,
 • Juniori U15: 12 echipe,
 • Juniori U13: 14 echipe,
 • Juniori U11: 14 echipe,
 • Trofeul Gheorghe Ola: 8 echipe
 • Trofeul Gheorghe Ene: 4 echipe

Ne propunem:

 • Infintarea unui program la nivel de AJF, numit „Copii sunt viitorul” prin care Baremurile de arbitraj la jocurile de copii si juniori sa fie suportate de AJF Vâlcea in colaborarea cu FRF.
 • Taxele pentru legitimare, transfer și viza anuală AJF pentru copii și juniori să fie eliminate.
 • Prin eliminarea acestor taxe venim în sprijinul cluburilor și asociațiilor sportive cu echipe de copii și juniori si nu numai.
 • acordarea a 2 burse anuale pentru cei mai buni juniori din mediul rural, burse care se vor numii: Traian Popa si Bogdan Medrea;
 • Site-ul AJF Vâlcea va fi mereu actualizat în ceea ce privește rezultatele și calendarul competițional aferente activității copiilor și a juniorilor.
 • La finalul competițiilor, ocupantele locurilor 1-3 vor fi premiate (diploma, cupe, medalii și articole promoționale).
 • În pauza competițională dintre tur si retur (decembrie-martie) vom organiza in sala turnee pentru copii și juniori.
 • Cu sprijinul ISJ Valcea doresc implementarea unui program pentru dezvoltarea fotbalului feminin (initial la nivel de junioare) prin organizarea unor trialuri si jocuri intre echipe formate la nivelul scolilor gimnaziale/liceelor.

Comisia Județeană de Arbitri

Asociația Județeană de Fotbal Vâlcea nu va suporta cheltuieli cu CJA Vâlcea, deoarece Comisia Județeană de Arbitri Vâlcea este o comisie independentă financiar, pe durata mandatului.

AJF Vâlcea împreună cu CJA Vâlcea vor lua măsuri ca meciurile din Superliga să fie filmate, începând cu editia de campionat 2019-2020.

Iată mai jos câteva direcții de dezvoltare a activității de arbitraj în județul Vâlcea:

 • atragere tinerilor cu un anumit profi educațional și psihologic către arbitraj;
 • indentificarea arbitrilor talentați, pregătirea și promovarea acestora;
 • creșterea permanentă a calității arbitrajelor.

Arbitrii vor beneficia de:

 • cursuri specializate
 • ore de practică în cadrul unor meciuri școală/copii și juniori
 • ședințe de evaluare video pe situații reale.
 • arbitrii debutanți vor fi observați și la jocurile de copii și juniori
 • cursul de arbitraj va fi gratuit (suportat de CJA Vâlcea).

În acest sens vom dezvolta un parteneriat cu Inspectoratul Școlar Vâlcea în vederea informări elevilor despre activitățile de arbitraj.

 

Concluzii

DORESC ca președinte al Asociației județene de Fotbal Vâlcea, să dau posibilitatea celor implicați să-și expună opinia, cu precizarea că voi accepta orice sfat care ar putea ajuta la dezvoltarea fotbalului judetean. Obiectivele programului, la care eu m-am gândit, le redau, pe scurt în rândurile următoare:

 • renovarea sediului AJF Vâlcea;
 • „inghetarea” taxelor, cotizatiilor si vizelor la nivelul anului 2019 pe tota durata mandatului;
 • filmarea jocurilor din Superliga si a celor mai importante jocuri din Liga a IV-a/a V-a;
 • eliminarea baremelor de arbitraj, a taxelor pentru legitimare, transfer, înscriere în campionat și viză anuală AJF pentru copii și juniori (prin programul „Copii sunt viitorul”);
 • organizare de cursuri de specialitate (educare și formare) pentru antrenori, arbitri cât și pentru conducătorii de cluburi;
 • implementarea de proiecte FRF-AJF, împreună cu autoritățile locale și județene pentru dezvotarea și modernizare infrastructurii existente în județul Vâlcea;
 • reorganizarea AJF Vâlcea la toate nivelele, pentru o nouă imagine și încredere reciprocă;
 • organizezarea la sfârșitul fiecărui an a Galei Fotbalului Judetean;
 • crearea unui fond pentru ajutorarea jucatorilor care au suferit accidentari grave la jocuri sau antrenamente;
 • crearea unei baze de date care va cuprinde toti jucatorii care se pot legitima in afara perioadelor de transfer (cei ce pot asimilati ca noi legitimati sau jucatori non-mamatori cu contractele expirate/reziliate, etc…) astfel incat membrii afiliati sa poata sa isi intareasca loturile de jucatori chiar si in timpul campionatului;
 • micsorarea perioadei dupa care un jucator poate fi asimilat ca nou legitimat de la 2 ani la 1 an;
 • acordarea a 2 burse anuale pentru cei mai buni juniori din mediul rural, burse care se vor numii: Traian Popa si Bogdan Medrea;
 • În pauza competițională dintre tur si retur (decembrie-martie) vom organiza in sala turnee pentru copii și juniori precum si unul pentru seniori.
 • comisiile de disciplină, de apel și de statutul jucătorilor, consider că trebuie să fie independente, formate din oameni cu vasta experienta in lumea fotbalului. Susțin îmbunătățirea regulamentului comisiilor pentru a le face cât mai puțin interpretabile și asigur transaprența în aceste domenii;
 • implicarea în atragerea de sponsori și parteneri;
 • premierea echipelor clasate pe locurile 1-3 (seniori, copii și juniori);
 • declanșarea unei campanii de promovare si sprijinire a tinerelor care doresc să joace fotbal;
 • cu sprijinul autoriatilor publice lcale, voi milita pentru infintarea de noi cluburi/asociatii sportive in localitatile unde fotbalul nu este practicat la nivel organizat.

Pe parcursul activității desfășurate până acum, pot spune că am colaborat excelent și cu mulți oameni din lumea fotbalului și sportului pe care mi-ar plăcea să-i regăsesc printre susținătorii acestui proiect.

Vreau să am alături de mine oameni pasionați, obișnuiți să fie cei mai buni și să-și dorească în permanență victoria, oameni obișnuiți să-și exprime liber diferențele de opinie, să dezbată orice problemă pentru ca, mai apoi, soluția odată identificată, să-și asume responsabilitățile cuvenite și să acționeze cu precizie.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *