Teatrul Municipal „Ariel” prezină „Dansul pinguinului imperial” la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS)

Anul acesta, Teatrul Municipal „Ariel” Râmnicu Vâlcea este invitat să prezinte spectacolul pentru publicul larg „Dansul pinguinului imperial” (farsă-lectură teatrală) de Iulian Margu, regia Vlad Popescu, în cadrul ediției din 2019 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), ce va avea loc în perioada 14-23 iunie și care își propune să promoveze creațiile de cea mai bună calitate din domeniul artelor spectacolului din România și din străinătate, prin prezentarea celor mai importante producții ale momentului.

Spectacolul se va juca marți, 18 iunie, la Teatrul GONG, începând cu ora 16:00.

Dansul Pinguinului Imperial, un spectacol de la Teatrul Municipal Ariel Râmnicu Vâlcea, regia Vlad Popescu, propune povestea tragi-comică a unui cuplu de bătrâni care trăiesc izolați în propriul magazin second-hand. Rămași singuri după ce copiii lor au plecat la muncă în străinătate, cei doi foști învățători trec zilnic, cu cadența unui ceas stricat, prin rutina luării medicamentelor. Dacă vi se pare întrucâtva familiar este pentru că recunoașteți povestea atâtor bătrâni din preajma fiecăruia dintre noi.

DANSUL PINGUINULUI IMPERIAL – (Farsă-Lectură Teatrală)
joi, 13 iunie 2019
la Sala ZĂVOI
ora 19:00
* * *
de Iulian Margu
regia: Vlad Popescu

Distribuția:
Camelia Constantin
Dan Constantin
Gabriel Popescu
Alin Păiuș

Echipa tehnică:
Light-design – Ionuț Marinache
Sunet – Liviu Toma
Pictor-Butafor – Diana Mitulescu
Recuziter – Constantin Gherghina
Costumier – Anca Șerban
Regie tehnică – Claudia Neacșu, Cristi Bunescu

Nerecomandat sub 12 ani

Dansul pinguinului imperial” pentru mine e o reîntoarcere la mijloacele simple (nu simpliste), la joc, la actor, la libertatea de a te bucura și întrista fără să vrei să epatezi. E un joc dublu, drama singurătății unor bătrâni care trăiesc izolați într-un magazin second-hand, dar și drama actorului care privește în sală și e tot mai gol: nimeni nu se mai înghesuie să vadă marele bufon. Toți au uitat de el, așa cum zice și Bătrânul: „Ei au Alzheimer, nu eu!”…
Jocul acesta dublu nu a fost premeditat, trebuia să facem un spectacol lectură; ușor, ușor ne-am dat frâu liber imaginației și ne-am bucurat de ce se năștea. Repetând într-o cabină, înghesuiți de costume, măști, peruci, scaune, masă, actori care intră și ies – se nășteau fragil personajele, se nășteau momente puternice de teatru. Momentul magnific când știi că nimic din ceea ce vezi nu e adevărat, că ești într-o cabină și, cu toate acestea, actorii nasc momente sublime. În fine…fără să divaghez prea mult, am preluat această experiență și am încercat prin povestea tragi-comică a bătrânilor, dublat de drama unor actori în vârstă, să redau puțin și acest sentiment. De aici și „farsă-lectură-teatrală”, nu știi când e teatru, când o „joacă” serioasă de-a teatrul. – Vlad Popescu, regizor

* * *
Pentru mine, ca autor, este o mare onoare ca piesa mea „Dansul pinguinului imperial” va fi jucată în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, unul dintre cele mai importante festivaluri de teatru din lume. Ce și-ar putea dori mai mult un dramaturg? Desigur acest fapt n-ar fi fost posibil fără o nouă magie marca „ARIEL”. Iulian Margu, dramaturg.

Dana Stan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *