Editorial Ionel Gerea: „Horezu, oraşul viu, cu o istorie aparte…”

Am găsit azi, pe net, un material care m-a bulversat complet.

Era despre Horezu, oraşul care, toată viaţa, pentru mine va însemna ACASĂ.

Coroborat cu o ştrire conform căreia o fată care a terminat la „Constantin Brâncoveanu” ar fi luat cea mai mare notă la BAC, şi cu multe alte ştiri, unele din lumea sportului, legate de Flacăra şi nu numai, toate aceste lucruri mă fac să cred că Horezu meu e viu, mă fac să fiu mândru că-i aparţin, nu doar sentimental, ci şi concret, prin faptul că m-am născut în oraşul acesta, Capitala Ceramicii Populare Româneşti.

Cândva, pe când eram un puşti, lângă liceu (cel mai mare din Oltenia, ca număr de elevi) era un oficiu poştal. Ar trebui să cer celor de acolo să-mi returneze toate fisele pe care le-am lăsat în aparate pentru un minut de convorbire cu fiinţa care mi-a marcat atunci, şi multă vreme după aceea, tinereţea.

O dragoste copilărească, ce a adus multă ambiţie (am făcut lucruri de care ulterior am fost eu însumi mirat), orele petrecute într-un tren personal care, după o noapte de drum mă „debarca” invariabil într-un loc pe care îl visam, parcă, paşii mărunţi şi apăsaţi pe care i-am făcut de mii de ori pe Podul Grant, imaginea cu acel banner de la Stadionul Giuleşti („nicio masă fără peşte oceanic”), acele cofetării sărăcăcioase (una chiar în locul unde începe Bulevardul Constructorilor), şi drumul înapoi, cu multe regrete, dar cu dorinţa de revenire, parcă mai mare, toate astea sunt file dintr-un jurnal al unei tinereţi ce n-a avut Instagram, Youtube sau Wp, dar o copilărie, o tinereţe, unică în felul ei.

Horezu a fost oraşul care m-a ajutat să-l descopăr pe Gicu Dobrin, într-un meci jucat în Treapt, Flacăra – CS Târgovişte, cu „Gicanul” autor al ambelor goluri, în 16-imile cupei României.

În Horezu am asistat la turnarea seriilor cu „Mărgelatul” (furam, cu ceilalţi copii) ouă, mălai, brânză şi le duceam la locul filmării, iar drept recompensă eram plimbaţi cu calul „o tură”, câţiva 10 metri, chiar de către Florin Piersic.

Horezu a însemnat, şi rămâne pilon de istorie, cu acea mămăstire unică în felul ei, cu acei castani care dau o mireasmă aparte loculuiu şi., mai nou, cu acea zonă ce se dezvoltă din zi în zi mai mult, „Vârful lui Roman”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *