Şcoala româneasca …între pile, droguri si profesori neperformanţi

Se pare ca actualul ministru al Educatiei,  Ecaterina Andronescu, fost ministru si in guvernarile trecute ale PSD, ca nu se putea altfel, nu se dă plecată din fruntea instituţiei…desi a facut praf sistemul de educatie.

Mai nou,   vrea sa candideze la prezidentiale…E si asta o dorinţa…

Trecand peste, Ecaterina Andronescu nu prea ştie cum să repare tâmpeniile făcute de a lungul timpul, iar încercările, total nereuşite, fac praf şi  ce a mai ramas întreg. A instaurat haosul obsolut in unitaţile de învatamant atat prin politizarea excesivă, cât şi prin aşa zisa restructurare defectuoasă a sistemului.

Aşa se face că avem directori şi profesori de nota  2 sau 4, care mimeaza munca, o ocupaţie apreciată de elevi, fiecare face ce vrea, când vrea. Vrem calitate cu profesori care habar n au de nimic, stau la catedră si stresează la greu telefonul, nimeni nu I intreabă nimic, niciunul nu răspunde pentru rezultatele catastrofale obţinute. Vinovat e doar elevul…”catastrofa” de la catedră îşi păstrează postul.

Cu puţin timp în urmă, cam doi ani, sesizam conducerea Prefecturii cu privire la consumul de droguri din liceele de fiţe, sexul sub balcoanelor blocurilor din vecinătate,  in special din Mircea cel Bătrân, leaganul odraslelor de ştabi.

Cum era de aşteptat, toata profesimea a inceput sa arunce cu injurii deşi fenomenul era in floare. Drogul se transmitea prin aer…daca vizitai buda, in pauză, ieşeai pozitiv pe fiolă. Acţiunea de combatere a fenomenului a sucombat in faşă. Dar ce mai conteaza…atunci când toata lumea e fericită…fiecare tagmă din motive diferite.

Motivul nevrozei era simplu: publicitatea negativă îi lăsa fără elevi, fara elevii cu bani si cu părinţi influenţi care pe lînga tona de fiţe plăteau semestrial creta…plus mici atenţii profesorilor docili.

Timpul mi a dat dreptate, dupa examenul de bacalaureat din acest an, examen care a aruncat liceele de fiţe la coada clasamentului. Clasificarea liceelor se facea in baza rezultatelor, anul acesta toate camerele de supraveghere au …funcţionat.

Proasta organizare…Aşa se face că celebrul colegiu Lahovari a ieşit pe locul 3, iar Colegiul Mircea cel Bătrân, ceva mai celebru decat Lahovari,  a ieşit pe locul 4, un loc meritat…daca ţinem cont de proasta administrare a instituţiei, de dezinteresul anumitor profesori, orele ajunseseră opţionale, dar si de scandalurile generate de consumul de droguri. 25 de odrasle au picat examenul…şi nu doar din vina lor.

Elevii sunt oglinda profesorilor…chiar daca dascalii nu si asuma acest fapt.

În final, amploarea fenomenului  a obligat conducerea colegiului sa recunoască, să se recunoască învinsă de interesele din spatele catedrei.Rezultatul obţinut confirmă ca fiţele aduc fericirea pe termen scurt.

Facultăţile vor deconta la greu dezastrul prin pierderea studenţilor. Cum marea idée a Ecateriei Andronescu de a permite înscrierea la facultate si fără diploma de bacalaureat a picat, facultăţile au rămas fără clientelă.

Cum niciunul din cei 26 de ministri nu au fost în stare să facă in program naţional, pe exemplul celor făcute în sistemul ceauşist, facultăţile au fost puse să-şi facă propriul program, propria strategie. Statul nu are bani pentru aşa ceva. Dar studiile se fac pe bani, bani daţi tot de Guvern…

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *