La împlinirea vârstei de 55 de ani, Marian Deaconescu își doreşte sănătate: „Sper să mai fiu de folos fotbalului vâlcean, cât Dumnezeu mă mai vrea pe pământ!”

Când vezi în câte proiecte e angrenat, eşti tentat să spui: dar omul acesta când mai are timp de odihnă sau de viaţa personală.

Gicu Deaconescu face munca asta, cu copii, din dragoste. Şi când faci totul cu plăcere, nu simţi oboselă. Sau nu laşi să se vadă, pentru că e vorba de pasiune. Şi apoi, uşor – uşor, te simţi legat de copii pe care pentru prima dată îi înveţi cum să stea în teren, cum să îşi dozeze efortul, cum să dea cu piciorul sau cu capul în mingecum să bată cornerele sau loviturile libere, cum să accepte, cu fairplay înfrângerea, când adversarul e mai bun. Sigur, la început totul pleacă din joacă.

În urmă cu 55, de ani, (pe 14 august), la Băbeni, se năştea cel care avea să facă o carieră frumoasă ca jucător şi, mai apoi, ca antrenor, Marian “Gicu” Deaconescu. Ambiţios, muncitor şi ataşat fotbalului, pe care nu l-a păcălit nici ca jucător şi nici ca tehnician, Gicu Deaconescu a arătat calităţi care l-au recomandat ca un talent încă de la vârsta de 18 ani. De altfel, de la această vârstă, pentru că fostul mare fotbalist, atunci antrenor la Chimia, Nelu Oblemenco, a văzut în el un talent, Gicu Deaconescu a debutat în Divizia A, acolo unde, în timp, a strâns peste 100 de partide.

“Am început fotbalul din joacă”

Fostul fotbalist îşi aminteşte exact cu a început cariera de fotbalist: “Am început fotbalul mai mult din joacă, recunosc. Eram în spatele blocului, la mine la Băbeni. Antrenor la grupa de juniori era Nea Nicu Zăvoi care mi-a spus să mă duc şi eu la antrenamente, se făcea o grupă la Forestierul Băbeni. Aveam 13 ani, eram pasionat de fotbal, mort după fotbal pot spune, eram în echipa şcolii. Practic la echipa de juniori am stat doar câteva etape şi apoi am fost promovat la echipa de seniori, la nici 14 ani. Era antrenor Ion Ştefan şi am ajuns la echipa mare de la Forestierul. La 17 ani am plecat la Chimia Râmnicu Vâlcea, jucam atacant central după ce la Băbeni jucam fundaş central. Am dat 45 de goluri la echipa de juniori şi am fost promovat la echipa mare, nu împlinisem 18 ani. Ţin minte că am debutat într-o deplasare care era considerată de foc, la Jiul Petroşani, acolo unde practic se juca dur şi mai puţin fotbal. Nu mi-a fost frică, eram un băiat de la ţară, obişnuit cu orice. Am evoluat bine şi am fost selecţionat la echipa naţională de juniori, am fost coleg cu Hagi sau Mateuţ. Am jucat câteva meciuri, am fost şi la un turneu amical, în Corea de Nord, era preşedinte Kim Ir-Sen, am stat acolo trei săptămâni. Coreeni o duceau cu mult mai rău decât noi dar am fost cazaţi la un hotel mare, aveam tot ce ne trebuia. Ţin minte că aveau un stadion de 120.000 de locuri… Pentru noi era ceva spectaculos”.

Cariera de fotbalist

Când avea doar 14 ani, Marian Deaconescu a fost legitimat pentru prima dată la Forestierul Băbeni. Doi ani mai târziu, la 16 ani a promovat la echipa de seniori a clubului (antrenor era Ion Ştefan). La 17 ani s-a transferat la Chimia Rm. Vâlcea (juniori republicani). A fost golgheterul echipei, ca atacant, cu 45 de goluri marcate într-un sezon. La 18 ani a jucat primul său meci în Liga 1, în deplasare, la Jiul Petroşani (antrenor Ion Oblemenco). Tot la aceeaşi vârstă a fost convocat la lotul naţional de juniori UEFA 1982, a participat cu acest lot la mai multe turnee, cel mai important în Coreea de Nord, fiind coleg cu Gică Hagi, Dorin Mateuţ sau Emil Săndoi. Are peste 100 de meciuri în Liga 1. A jucat pe mai toate posturile (în afară de portar): fundaş dreapta, fundaş central, mijlocaş central şi atacant. A mai evoluat pentru Şoimii Sibiu (în Divizia B) şi Forestierul Băbeni (în Divizia C). În perioada 1981 – 1988 a jucat în Liga 1 la Chimia Rm. Vâlcea. Apoi a urmat (în perioada 1988 – 1994) – Forestierul Băbeni şi (perioada 1994 – 1998) – Metalul Băbeni. A promovat pe Forestierul Băbeni în Liga a 3-a ca antrenor – jucător, în urma a două meciuri de baraj disputate cu Oltul Rm. Vâlcea şi Lotru Brezoi (s-a jucat fiecare cu fiecare), marcând în cele două partide 5 goluri. A mai antrenat formaţiile Metalul Băbeni (seniori), Forestierul Băbeni (liga a 3-a), FC Oltchim Rm. Vâlcea (liga a 3-a), Cozia Călimăneşti şi Hidro Rm. Vâlcea. În paralel a fost antrenor la copii şi juniori, la FC Oltchim (în perioada 1999 – 2012), la Damila Măciuca (2012 – 2014), CSM Rm. Vâlcea şi la Băbeni.

În acest an se ocupă de organizarea competiției de fotbal pentru copii de la ţară: „Cupa Satelor”.

A descoperit şi crescut o pleiadă de tineri fotbalişti

A descoperit, format şi antrenat o pleiadă de copii care ulterior au confirmat, ca fotbalişti, la ligile superioare. Câteva exemple: Alin Bucuroiu, Octavian Vasile, Daniel Iancu, Ceapă, fraţii Bogdan şi Dragoş Geantă, Ovidiu Mihai, Onofrei, Tomescu, , Tâlciu, Bărzăgeanu, Nania, R. Popescu, Răcăreanu, Mazilu, Constantini (Centrul Olimpic Timişoara), Sebi Preda, Dobre. Iată că alţi trei jucători descoperiţi şi crescuţi de Gicu Deaconescu joacă în Liga 1 (Borţa – la CSU Craiova) sau Lga a 2-a (Victoraş Dican – U Cluj sau Robert Popa, tânărul portar care e titular deja la naţionala de juniori a României, la FC Argeş).

Care e rolul unui antrenor de junior în accepţiunea lui Gicu Deaconescu: „ Important e ca dintr-o generaţie de tineri fotbalişti aproape toţi să joace sus. Asta înseamnă că ai lucrat cu aceşti copii”.

Ce-şi doreşte la împlinirea vârstei de 55 de ani (14 august): „Îmi doresc să fiu sănătos, mulţumit de ceea ce am realizat în fotbal şi sper să mai fiu de folos fotbalului vâlcean, cât Dumnezteu mă mai vrea pe pământ!”

De curând, Gicu Deaconescu, antrenor cu Licenţa UEFA A, a fost ales ca reprezentant al cluburiulor de copii şi juniori în Comitetul Executiv al AJF Vâlcea.

La mulţi ani! cu sănătate, fericire şi împliniri, Marian Deaconescu…

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *