În urma discuţiilor cu primarii, deputatul Lovin propune soluţii alternative pentru criza gunoiului

În urma mai multor discuţii cu primari din judeţul Vâlcea, deputatul Dumitru Lovin i-a propus premierului Viorica Dăncilă ca temă de analiză găsirea unor pârghii legale care să permită administraţiilor publice locale să achiziţioneze incineratoare de deşeuri, indiferent de sursa de finanţare. Aleşii locali cu care a discutat parlamentarul consideră că este momentul studierii acestei variante deoarece depozitul ecologic de gunoi de la Roeşti nu este nici măcar început, există tot mai multe problemele cu operatorii care colectează, transportă şi depozitează deşeuri, iar preţurile au explodat, povara pentru populaţie şi primării devenind foarte greu de suportat.

În răspunsul primit de deputatul Lovin la interpelarea sa, atât premierul cât şi miniştrii admit că problema gunoiului în România devine una tot mai dificilă, dar spun că „în perioada următoare, consiliile judeţene trebuie să revizuiască Planurile Judeţene de Gestionare a Deşeurilor, conform noii metodologii elaborate de Ministerul Mediului”. Reprezentanţii Executivului au adăugat, totodată, că „alternativa de gestionare a deşeurilor prin incinerare, deşi nu este opţiunea preferată de Uniunea Europeană, va fi analizată”.

„Incinerarea nu rezolvă integral problema deşeurilor, astfel încât trebuie acordată o atenţie deosebită, printre altele, următoarelor elemente: alimentarea continuă a incineratorului; nu trebuie arse deşeurile reciclabile; utilizarea celor mai avansate tehnologii de incinerare. În plus, chiar dacă merge şi pe o astfel de variantă, ţara noastră trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile de colectare separată şi de reciclare a deşeurilor reciclate, pentru a evita o procedură de infringement”, au detaliat aceştia, iar deputatul Dumitru Lovin le dă dreptate… până la un punct.

„Mai bine incinerăm deşeurile şi rezolvăm problema parţial, cum spun şi primarii, până găsim o soluţie mai bună, decât să înţesăm pădurile şi râurile cu gunoaie”, a explicat parlamentarul, aşteptând acum şi acţiuni concrete din partea Guvernului, în vederea soluţionării crizei gunoiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *