‘‘1916‘‘ spectacolul Teatrului Evreiesc de Stat București, a deschis Showcase Centenar”

Festivalul de teatru Versus- Showcase Centenar, important eveniment cultural organizat de Teatrul Anton Pann, Consiliul Județean Vâlcea și Asociaţia Ataraxia, un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi susţinut de UNITER, cuprinde cele mai bune producții de teatru realizate în 2018, dedicate celebrării Centenarului, și nu numai.

Primul spectacol care a deschis seria celor 16 spectacole cuprinse în festival a fost cel al Teatrului Evreiesc de Stat din București.

”1916”, reconstituie imaginea Primului Război Mondial. Spectacolul prezintă o frescă amplă a societății românești din perioada Primului Război Mondial și din perioada interbelică. „1916”,  în regia și dramatizarea lui Alexandru Berceanu, are la bază romanul omonim scris de Felix Aderca – considerat „o admirabilă evocare a războiului și a evenimentelor imediat după el” (Eugen Lovinescu), „aproape de capodoperă” (Tudor Vianu). Principala sursă de inspirație o constituie propria experiență a războiului pe care autorul o trăise în mod direct. Participant la campania României din Primul Război Mondial (1916-1918) și decorat cu „Medalia pentru bărbăție și credință”, pentru conduita militară eroică, Aderca a purtat în el timp de aproape două decenii subiectul Primului Război Mondial. Timpul scurs de la întâmplările trăite până la publicarea cărții au permis sedimentarea și decantarea impresiilor, precum și privirea lor cu detașare, fără exces de patetism.

Publicul a fost bucuros să întâlnească în distribuție nume mari al teatrului Românesc. Astfel, Adrian Titieni joacă rolul lui Felix Aderca. Pe lângă pleiada de soldați, căpitani, locoteneți,  colonei, printese, surori medicale, samd, acest spectacol se bucură și de participarea unei orchestra adevărate – TES ORCHESTRA, compusă din următorii membrii: Clape, acordeon- Bogdan Lifșin; Vioară- Rodica Gancea; Vioară- Feras Sarmini; Violoncel- Sergiu Marin; Clarinet- Mihai Pintenaru; Trompetă: Iulia Groaza. 

Realizarea acestui măreț spectacol ”1916” s-a bucurat deja  de aprecierea criticii de specialitate și a publicului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *