Premieră teatrală de excepţie la Rm. Vâlcea: spectacolul „Buzunarul cu paine”, jucat într-un autobuz

Duminică, 23 septembrie, Râmnicul a consemnat un inedit eveniment cultural. O piesă de teatru ce s-a jucat într-un autobuz aflat în mișcare. Piesa a făcut parte din programul Festivalului Naţional al Teatrului „Anton Pann”, „ShowCase Centenar”.

Absolul remarcabil, o premieră pentru activitatea teatrală din Vâlcea a fost spectacolul „Buzunarul cu paine” piesa de teatru care s-a jucat în autobuzul companiei de transport Eta Rm Vâlcea.

„Buzunarul cu pâine” este o piesă scrisă  de  Matei Vişniec, în regia lui Alex Bogdan, s-a jucat într-un autobuz aflat în mişcare, pe un traseu care a cuprins întregul oraş, tur – retur, pe durata a trei sferuri de oră.

Ineditul spectacolului l-a constituit faptul că pe lângă spectatorii transformaţi cu ştiinţă în figuranţi, au participat şi pasageri care nu ştiau despre ce este vorba şi bulversaţi de replicile celor doi protagonişti: Alexandru Nagy şi Ştefan Pavel, au reacţionat, devenind actori fără voie.

„E o piesă importantă pentru mine, care mă duce înapoi în România, în perioada în care eram profesor, în perioada în care eram şi tânăr scriitor, şi dramaturg, şi poet, şi credeam că literatura avea un rol de denunţare, un rol critic. Toate aceste evenimente, acum, odată cu acest spectacol montat, revin brusc în amintirea mea. Sunt foarte încântat în primul rând de faptul că această piesă a supravieţuit, a trecut dincolo de frontierele timpului, de frontierele generaţionale, a trecut şi de frontierele limbii pentru că a fost jucată şi în Franţa, şi în câteva alte ţări. Când o piesă traversează trei decenii, poate că într-adevăr a captat ceva general uman. Sunt foarte încântat că ea este jucatã în acest moment”, spune Matei Vişniec despre piesa sa.

Ziua s-a încheiat cu un evenimenbt la fel de inedit: după reprezentaţie, scriitoarea Laura Grunberg a realizat un atelier pentru copii: „Atelier de crescut mic”, urmat de lansarea cărţii: „Să creştem mici”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *