„D-ale carnavalului”, o premieră, la Teatrul „Anton Pann”, cu un Caragiale jucat altfel…

Să pui în scenă Caragiale cu niște tineri (frumoși şi „nebuni”), în condițiile în care tu, ca spectator, ca „devorator” de teatru, când auzi de Caragiale te gândești imediat, inevitabil, la un Birlic su Rebengiuc, asta da, e un pariu, o provocare pe care o propune vâlcenilor, și nu numai, Teatrul „Anton Pann”.

„D-ale carnavalului” va avea avanpremiera duminica aceasta, iar premiera duminica viitoare.

Acești tineri vor să facă un altfel de Caragiale. Unul cu o Mița Baston altfel decât cea „clasică”, un Caragiale cu o fată de etnie maghiară, Reka Szasz, care a trebuit să încerce mai întâi să înțeleagă filonul ăsta, românismul ăsta al lui Caragiale pentru a se identifica mai apoi cu Didina Mazu, cu un Tudor Andronic, venit de la TNB (care chiar poartă numele lui Caragiale) ca să-l joace aici, la „Anton Pann” pe „Catindatul” specific şi zilelor noastre, dar mai ales cu acest Vladimir Anton, regizor care în 2006 i-a fost asistent lui Coppola la „Youth without Youth” şi care propune ca I.L. Caragiale să fie jucat şi înțeles de public şi altfel decât modul clasic în care a fost jucat ani de-a rândul.

Din punctul ăsta de vedere, şi din multe alte puncte de vedere, „Anton Pann”, managerul Tavi Costin, tinerii ăștia frumoși şi „nebuni” sunt unici, în felul lor, revoluționează, oarecum, modul în care propun publicului să fie înțeles Caragiale.

La conferința de presă prilejuită de această premieră, tinerii actori prezenți la întâlnirea cu presa au arătat că ei știu să se exprime acolo, pe scenă şi că rămân modești în a face declarații pompoase. Măcar şi din acest motiv merită să mergeți să-i vedeți la lucru. Pentru că „Anton Pann” nu are actori „de calibru”, dar are tineri care prin dragostea lor pentru ceea ce fac sunt în stare să mute munții din loc, ei compensează prin talent, prin ambiție, prin dăruire pentru arta asta teatrală, prin spontaneitate. De altfel,  acești tineri, managerul teatrului, la fel de tânăr, Tavi Costin, împreună cu dumneavoastră, încearcă să rescrie teatrul într-un alt mod, unul original, unul tineresc şi aproape de suflet. Un teatru ce trebuie înțeles, în primul rând, chiar aşa: cu sufletul.

Iar managerul Tavi Costin e, din nou, la înălțime. E tipul inteligent care nu vrea să vorbească mult, dar într-o frază spune tot.

Organizarea asigurată de colega noastră, Daniela Ştefănescu (se vede profesionalismul şi experienta jurnalistică a sa) a fost şi de data aceasta la înălțime.

Așadar, vâlceni dragi, mergeți la „Anton Pann” weekend-ul viitor să vedeți o nebunie de spectacol creat de acești „copii” , o altfel de viziune privind piesele lui Caragiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *