Pregătiri pentru Târgul de știință, la Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea!

Biblioteca Judeteana Vâlcea, s-a inregistrat pe harta ”Europe Code Week” cu două activități: ”Our parents and their friends understand how come we love so much coding” (”Ne facem părinții si pe prietenii lor să înțeleagă cum de iubim programarea”) și ”Codekids must reach in more schools”. (”Codekids trebuie să ajungă în mai multe școli”)

Activitățile s-au desfășurat sâmbătă, 5 octombrie și marti, 8 octombrie.

Copiii povestesc: ”La prima activitate ne-am gândit să facem părinții să înțeleagă cam ce lucrăm noi la club. Așa că i.am invitat și am început să le vorbim despre coding. Am început cu începutul! Care putea fi începutul în codare?! Algoritmii, desigur! După ce le.am explicat despre organizatori, despre Fundatia Progress și Asociația Simplon Cluj, precum și despre finanțare, ei, bine, exact cu algoritmii din viața reală am început. Cel mai mult le.a plăcut exemplul cu făcutul ceaiului dimineața, după ce te.ai trezit. Nu poți să.ajungi la bucătărie zburând! Trebuie să cobori din pat mai întâi, și.n programare, dacă uiți să precizezi pasul, programul nu va funcționa! Trebuie să te-ntorci, să execuți instrucțiunile corect, că să ajungi să bei ceaiul! Și.apoi, Matei s-a oferit să le arate el părinților cum facem pașii la curs, și cum pasărea furioasă (angry bird) va ajunge la porcușorul care-i mănâncă ouăle. N.am uitat să le am arătăm apoi și liniile de codare aferente acelor pași. Le.am explicat și despre platforma Arduino cu care vom lucra și noi anul viitor și cum vom folosi java script.ul. Am fost toți foarte fericiți privind chipurile absolut încântate ale părinților noștri care au înțeles că proiectul desenează linii de destine de informaticieni celor care se înscriu în el dar, de asemenea, deschide uși și lumi copiilor și.n alte domenii, în viață.
După prezentare, am urcat în sala de calculatoare, și tot am mai lucrat un pic! Ne place!

La a doua activitate, marti, 8 octombrie, noi, o grupa de copii mai mari ne-am gândit să popularizăm proiectul în școli, direct, față în față, cum făcea odinioară badea Cârțan cu cărțile… Am luat cu noi laptop, videoproiector, cabluri, prelungitoare de 10 metri (că cine știe unde.or fi prizele prin clasele din școală!), și.am pregătit prezentări PowerPoint despre proiect, despre partenerii de proiect și despre finanțare și.am plecat la Școala nr. 13 din cartierul Ostroveni. Când colo, aveau în clasă, tot și de toate, inclusiv conexiune Internet! Bucuria noastră! Am muncit degeaba?! Ei, aș! Am prezentat mai întâi PowerPonturile, le-am vorbit despre promovarea din parcul Zăvoi cu ocazia Maratonului Olteniei, despre colaborarea cu alte cluburi, despre concursuri și experimente și despre Târgurile de Știință la care participăm.

După această prezentare am accesat platforma Codekidsși  am trecut în față, rând pe rând, toți copiii care nu au, momentan, calculator acasă, să parcurgă o secvență de lectie. A fost entuziasmant si emotionant! Toată clasa a dorit să se înscrie pentru la anul viitor! Vedem, până la urmă câți vor veni în ianuarie.

Pe 17 octombrie vom organiza Tărgul de știință de anul acesta și invităm toate cluburile de Codekids din județ, inregistrate in proiectul nostru. Va invitam si pe dumneavoastră, si pe toti valcenii sa vizitati stand-urile noastre din holul Bibliotecii Judetene!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *