Melanomul în actualitate: de la prevenție și diagnosticare precoce la tratamente revoluționare

Colega noastră, jurnalista Daniela Ștefănescu, realizatoarea emisiunii ”Sănătatea Azi” de la Televiziunea VTV, după articolul de ieri, a dorit să vină  cu mai multe amănunte cu privire la simpozionul  pentru jurnaliști la care a fost invitată. Asociația OncoPacienților„PHOENIX” a organizat luni, 4 noiembrie 2019, la Institutul Oncologic București o conferința de presă și simpozionul pentru jurnaliști cu titlul ”Melanomul în actualitate. De la prevenție și diagnosticare precoce la tratamente revoluționare”In cadrul conferinței de presă, Ioana Cristea, președinte fondator al asociației, a prezentat rezultatele proiectului „Soare fără pete”, importantă manifestare care a inclus opt acțiuni, între care informarea a 20.000 de beneficiari privind prevenția melanomului și autoexaminarea pielii (regula ABCDE) și examinarea a 300 de persoane la risc prin dermatoscopie, atât pe litoral, cât și în București. Simpozionul de melanom s-a desfășurat ca parte a Școlii OncoJurnaliștilor, și  a inclus un atelier practic de dermatologie, prin care s-au efectuat dermatoscopii demonstrative pentru jurnaliștii prezenți și s-au prezentat tehnicile de autoexaminare- regula ABCDE.

Prezentă la manifestare dr. Anca Lidia Kajanto, managerul Institutului Oncologic București, gazdă a evenimentului, a subliniat că 10% din pacienții oncologici ai IOB sunt cu melanom, dar,  aproximativ 60% dintre ei se află în stadii avansate.

Din datele prezentate la simpozion de către conf. univ. Ana-Maria Forsea, Spitalul Universitar Elias și conf. univ. Laurenția Galeș, Institutul Oncologic București, Daniela a reținut următoarele:

-Melanomul este tumora cu cea mai mare mortalitate în lume,  provoacă 60.000 de decese anual la nivel global, din care mai mult de jumătate se produc în Europa.

-Factorii de risc principali  constau în prezența factorilor genetici (existența cazurilor de melanom în familie), expunerea la radiații ultraviolete și numărul de nevi (alunițe) pe piele.

-Un număr mai mare de 100 de alunițe benigne pe piele crește de 7 ori riscul de producere al melanomului.

-Doar 30 % din melanoame se produc prin modificarea  malignă a unei alunițe benigne, 70% se produc pe piele aparent normală

-Melanomul este al șaselea cancer ca frecvență în Europa și cea mai frecventă tumoră la tineri ; la femeile între 25-30 de ani depășește ca frecvență cancerul de sân

-România nu are un registru național de melanom funcțional care să raporteze corect datele.

-In România, 1000 de persoane sunt diagnosticate anual cu melanom, însă doar 5-20% din pacienții diagnosticați cu metastaze supraviețuiesc la 5 ani. Specialiștii apreciază că există o subraportare semnificativă a cazurilor.

-Diagnosticarea precoce,  prin examinarea în cadrul examenului clinic de către medicii de familie și prin autoexaminarea pielii de fiecare persoană, regula ABCDE, constituie singura cale de a ajuta pacienții să supraviețuiască peste 90% la 5 ani.

In ultimii 40 ani cazurile au crescut cu peste 300% și apar la vârste tot mai tinere, însă populația se adresează medicilor în stadii avansate

-Terapiile țintite și imunoterapia descoperite recent de cercetătorii din industria farmaceutică sunt disponibile și în România. Ele au schimbat radical speranța de viață a pacienților cu melanoame în stadii avansate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *