Deputatul Dumitru Lovin dezvăluie că soluţiile pentru deblocarea situaţiei de la CET Govora şi Ciech Soda s-au identificat din septembrie

În ultimele luni, deputatul Dumitru Lovin, preşedintele ALDE Vâlcea, a revenit la mai multe ministere cu interpelări referitoare la situaţia platformei industriale din Sudul Râmnicului. Printre altele, parlamentarul a reamintit că „CET Govora S.A., societate comercială aflată în insolvenţă şi deţinută de Consiliul Judeţean Vâlcea, nu mai poate vinde abur companiei Ciech Soda România, la preţul dorit de aceasta din urmă, deoarece nu ar acoperi nici măcar cheltuielile de producţie”.

Primul răspuns a venit, zilele trecute, de la Ministerul Finanţelor Publice, este semnat de secretarul de stat Attila Gyorgy şi sugerează că trebuie doar voinţă politică pentru deblocarea situaţiei şi câteva măsuri punctuale.

În vederea soluţionării problemelor de la CET Govora, MFP a organizat pe 6 septembrie o întâlnire la care au participat reprezentanţi ai CET Govora, CE Oltenia, SNGN Romgaz şi CJ Vâlcea. În urma întâlnirii, s-au identificat următoarele soluţii:

1) CEO şi CET au convenit asupra cantităţii de cărbune ce va fi livrată pentru producerea aburului industrial de către CET Govora, cantitate necesară operatorilor economici de pe platforma industrială Rm. Vâlcea, inclusiv societăţii Ciech Soda România, întrucât CEO nu şi-a onorat în totalitate obligaţiile contractuale în ceea ce priveşte livrarea cantităţilor de cărbune. CEO s-a angajat că va comunica CET Govora cantitatea de cărbune suplimentară ce va fi livrată faţă de media actuală de 15.000 de tone / lunar, dând asigurări că îşi va onora obligaţiile contractuale;

2) CEO a dat asigurări că, în situaţia în care, cât mai rapid, se aprobă cele 3 hotărâri ale Guvernului referitoare la scoaterea din circuitul silvic a celor 3 cariere de la Jilţ, Roşiuţa şi Roşia şi, după definitivarea tuturor operaţiunilor subsecvente, CEO va livra la CET Govora aproximativ 40.000 de tone / lună, începând din noiembrie 2019. Referitor la cele trei hotărâri ale Guvernului, iniţiate de Ministerul Apelor şi Pădurilor, menţionăm că au fost avizate de MFP, MAP revenindu-i sarcina de a le prezenta Guvernului, în vederea aprobării;

3) CET Govora şi Romgaz au convenit asupra detaliilor contractuale, urmând să definitiveze contractul de livrare a gazelor. În ceea ce priveşte acordarea unui ajutor societăţii CET Govora, precizăm că, aceasta fiind în insolvenţă, sprijinul poate fi doar sub forma unui ajutor de stat pentru salvarea sau restructurarea societăţii”, se arată în documentul transmis de Ministerul Finanţelor Publice.

Secretarul de stat Attila Gyorgy i-a mai făcut cunoscut deputatului ALDE Dumitru Lovin că, în cazul unui ajutor de salvare către CET Govora, acesta trebuie rambursat integral de societate la împlinirea termenului de 6 luni. În cazul depăşirii acestei perioade, este necesară prezentarea unui plan de restructurare a CET Govora, care apoi ajunge la Comisia Europeană. Instituţia căreia, în colaborarea cu Consiliul Concurenţei, îi revine sarcina de a iniţia procedurile pentru acordarea ajutorului de stat este CJ Vâlcea.   

  Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *