Prioritatea Comisiei Europene pentru următorii cinci ani: Protejarea cetățenilor europeni

Reprezentanții Centrului Europe Direct Vâlcea (Dana Rădulescu şi Ioana Mazilu) au prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, detalii privind prioritățile pe care le are Comisia Europeană în viitorul apropiat (următorii 5 ani):

„În cadrul discursului susținut în fața Parlamentului European în data de 16 iulie 2019, Ursula von der Leyen a precizat prioritățile Comisiei Europene pentru următorii 5 ani. Una dintre aceste priorități este necesitatea respectării statului dedrept în Uniunea Europeană:”Statul de drept este cel mai puternic instrument al Uniunii pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. Nu putem să facem compromisuri în privinţa respectării statului de drept. Va exista un mecanism european suplimentar privind statul de drept. Acest mecanism este menit să apere statul de drept ori de câte ori va fi atacat. (…)”

Securitatea internă

Scopul urmărit de noua Comisie este ca fiecare persoană din UE să se simtă în siguranță pe străzile orașului în care locuiește și în propria casă. În acest sens, s-au menționat următoarele măsuri:· Trebuie să îmbunătățim cooperarea transfrontalieră pentru a elimina lacunele legate de lupta împotriva formelor grave de criminalitate și a terorismului în Europa.· Parchetul European ar trebui să dispună de mai multe mijloace și de o mai mare autoritate și să aibă competența a investiga și de a urmări penal cazurile de terorism transfrontalier.

Un nou pact privind migrația·

În privinţa migraţiei, Ursula von der Leyen a spus că se doreşte un nou pact pentru rezolvarea acestei probleme şi pentru dreptul de azil şi că este necesarca agenţia de coastă UE, care va avea 10.000 de grăniceri, să fie activă mai devreme de anul 2024. Europa are responsabilitatea de a ajuta țările care primesc refugiați să le ofere condiții decente și umanitare. În acest scop, este susținută instituirea unor coridoare umanitare.· Ursula von der Leyen a mai menționat: “Europa își va respecta întotdeauna valorile și va întinde o mână de ajutor refugiaților care fug din calea persecuțiilor sau a conflictelor – este datoria noastră morală. Același lucru este valabil și în ceea ce privește salvarea de vieți pe mare. În acest scop,avem nevoie de o abordare mai sustenabilă în materie de căutare și salvare.

Cum se stabilesc prioritățile Comisiei Europene pentru următorii 5 ani?

La începutul mandatului fiecărei Comisii, președintele acesteia stabilește prioritățile care trebuie urmărite de-a lungul mandatului respectiv. Acestea reflectă agenda strategică a Consiliului și rezultatele discuțiilor dintre grupurile politice din cadrul Parlamentului European.;· Ursula von der Leyen a prezentat prioritățile insitituției pentru următorii 5 ani în cadrul discursului susținut în fața Parlamentului European în data de 16 iulie 2019.· În discursul său, Ursula von der Leyen a arătat că, dacă initial Europa a însemnat aspirația la pace pe un continent care fusese divizat prea multă vreme, aceasta a devenit treptat o aspirație la prosperitate și unitate,transpusă în realitate prin moneda unică, libertatea de circulație și extinderile succesive. În prezent, Europa “este aspirația de a trăi pe un continent unde natura și sănătatea sunt protejate.Ursula von der Leyen a prezentat totodată politicile pe care intenționează să le aplice pentru îndeplinirea acestei viziuni pentru Europa. Orientările politice se concentrează asupra a șase ambiții emblematice pentru Europa pentru următorii cinci ani, precum și pentru perioada ulterioară:· Un Pact ecologic european· O economie în serviciul cetățenilor· O Europă pregătită pentru era digitală· Protejarea modului nostru de viață european· O Europă mai puternică pe plan internațional· Un nou elan pentru democrația europeană”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *