Adevaratele beneficii ale dovleceilor in prevenirea si chiar ameliorarea sau tratarea diverselor probleme de sanatate

Dovlecelul reprezinta o sursa buna de vitamina C, un antioxidant hidrosolubil, acesta se dizvolta in fluidele corporale si protejeaza celulele de radicalii liberi. Luteina si zeaxantina sustin vederea prin filtrarea razelor de lumina care patrund in ochi, asigurandu-se de faptul ca nu pot leza tesuturile oculare. 

Manganul este un mineral important care protejeaza tesuturile de actiunea daunatoare a radicalilor liberi, stimuland dezvoltarea tesutului osos sanatos, dar si o multime de functii fiziologice. Ajuta in plus corpul sa metabolizeze proteinele si carbohidratii si participa in producerea hormonilor sexuali. Creste de asemenea nivelele de superoxid dismutaza, enzima responsabila de protejarea mitocondriilor impotriva stresului oxidativ. Nu in ultimul rand, manganul este esential pentru producerea de prolina, aminoacid care permite formarea colagenului, conferind astfel sanatate pielii si vindecare rapida a ranilor. O cana de dovlecel cuburi contine 0,22 mg de mangan, adica 12% si 10% din doza zilnica recomandata pentru femei si, respectiv, barbati. Magneziul joaca un rol central in contractia musculara, sustine functionarea actinei si miozinei, proteine care se gasesc din abundenta in fibrele musculare. Reprezinta de asemenea si o componenta a mineralului osos, consumarea regulata ajutand la mentinerea sanatatii oaselor.

O cana de dovlecel contine peste 10% din doza zilnica recomandata de magneziu, un mineral demonstrat a reduce riscul de atac de cord sau atacul vascular cerebral. Dovlecelul contine si folat, o vitamina necesara descompunerii aminoacidului periculos care in nivele ridicate poate contribui la aparitia acestor probleme cardiace. Si manganul alaturi de vitamina C din compozitie mentin sanatatea inimii,  prevenind boala cardiacadiabetul si ateroscleroza.

(sursa: naturavindecătoare.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *