Dacă nu ştiaţi: măsline kalamata sunt mai sănătoase şi mai naturale decât măslinele negre

Măslinele Kalamata sunt un tip de măsline denumit dupa orașul Kalamata, Grecia, unde au fost crescute pentru prima data.
La fel ca majoritatea măslinelor, sunt bogate în antioxidanți și grăsimi sănătoase și au fost legate de multiple beneficii pentru sănătate, inclusiv protecția împotriva bolilor de inimă.
Origine și utilizări
Măslinele Kalamata sunt fructe ovale de culoare violet-închis, originare din regiunea Messinia din Grecia.
Sunt catalogate ca drupe, deoarece au o groapă centrală și pulpă cărnoasă. În ciuda culorii purpurii și a mărimii lor, sunt adesea clasificate ca măsline negre
În timp ce pot fi utilizate pentru producția de ulei , acestea sunt consumate mai ales sub formă de măsline. La fel ca majoritatea măslinelor, sunt în mod natural amare, motiv pentru care sunt de obicei procesate înainte de consum.
Practica de întărire în stil grecesc plasează măslinele direct în saramură sau apă sărată, unde sunt fermentate cu drojdii pentru a-și elimina parțial sau total compușii amari, îmbunătățind astfel gustul.
Profil nutritiv
Spre deosebire de majoritatea fructelor, măslinele kalamata sunt bogate în grăsimi și mai scăzute în carbohidrați.
O porție de 5 măsline kalamata (38 grame) oferă:
Calorii: 88
Carbohidrati: 5 grame
Fibră: 3 grame
Proteine: 5 grame
Grăsime: 6 grame
Sodiu: 53% din valoarea zilnică recomandata
În comparație cu alte fructe, sunt bogate în grăsimi. Aproximativ 75% din grăsimi sunt acizi grași monoinsaturați sănătoși pentru inimă, respectiv acid oleic – cel mai frecvent consumat, care poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă și la sprijinirea tratamentului cancerului.
În plus, măslinele de kalamata sunt o sursă bună de minerale precum fierul, calciul și cuprul, care vă pot reduce riscul de anemie, vă pot consolida oasele și, respectiv, îmbunătățiți funcția inimii.
De asemenea, furnizează vitaminele A și E. Solubile în grăsimi, Vitamina A este esențială pentru menținerea vederii sănătoase, în timp ce vitamina E este un antioxidant puternic care poate îmbunătăți sănătatea inimii.
Merită să țineți cont de faptul că măslinele gata de consum au un conținut ridicat de sodiu , care rezultă în cea mai mare parte din procesul de fermentare.
Beneficii
Măslinele Kalamata au fost asociate cu o varietate de beneficii pentru sănătate datorită conținutului ridicat de compuși vegetali potențiali benefici.

(sursa: naturavindecatoare.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *