De reţinut: anghinarea are acţiuni benefice asupra ficatului şi a vezicii biliare

Puţine plante există în flora mondială cu o acţiune benefică atât de intensă asupra ficatului şi a vezicii biliare ca şi anghinarea. În icter, hepatită şi sechele post-hepatice, ciroză (inclusiv în faza decompensată), diskinezie biliară, intoxicaţii diverse, această plantă face, chiar şi singură, adevărate minuni. De asemenea, ea are efecte antitoxice (stimulează eliminarea prin fecale şi prin diureză a toxinelor), stimulente şi decongestive renale, hipoglicemiante, de normalizare a valorilor colesterolului. Este deopotrivă o plantă utilă celor bolnavi cât şi celor sănătoşi, care vor să-şi menţină această stare, purificându-şi periodic organismul cu ajutorul său.

Iată pe scurt principalele sale efecte şi utilizări:
Acţiuni:

INTERN: antiinfecţios hepatic bun (stimulează imunitatea nespecifică la nivelul ficatului), coleretic şi colagog foarte puternic, decongestiv renal mediu, depurativ puternic (stimulează mai ales eliminarea uraţilor), diuretic de intensitate medie, drenor hepatic bun, favorizează regenerarea celulelor hepatice, normalizează eficient valorile colesterolului, stimulează ficatul să-şi îndeplinească funcţia antitoxică, stimulează peristaltismul gastric şi intestinal, tonic amar puternic, tonic digestiv bun.

Indicaţii:Intern:
hepatită virală A, B şi C, sechele post-hepatice, ciroză hepatică, leziuni ale ficatului (experimentele clinice au pus în evidenţă faptul că anghinarea determină refacerea structurii normale a ficatului şi regenerarea celulelor hepatice), diskinezie biliară – pulbereconstipaţie atonă, atonie digestivă – pulberedigestie lentă, anorexie – pulbere, se ia înainte cu 10 minute înainte de fiecare masăeczeme, boli de piele de etiologie diversă (psoriazis, acnee, dermatită de contact) – infuzia combinatădiabet (scade glicemia), valori crescute ale colesterolului – infuzia combinată.infecţii renale, insuficienţă renală – infuzia combinată; rol adjuvantischemie cardiacă sau hipertensiune asociată cu valori mărite ale colesterolului – pulbere, în cure de lungă durată (minimum 3 luni)

MOD DE PREPARARE ŞI ADMINISTRARE:

Pulberea – planta se macină fin cu râşniţa electrică de cafea după care se face o cernere prin sita pentru făină albă. Se ia, de regulă, 1 linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghite cu apă. Pulberea nu se păstrează mai mult de 7 zile, deoarece i se alterează proprietăţile.
Infuzia combinată – 1 linguriţă de părţi aeriene uscate şi mărunţite se pun în jumătate de cană (125 ml.) de apă de izvor sau plată şi se lasă la macerat aproximativ 8 ore, după care se filtrează. Maceratul se pune deoparte, iar planta rămasă se opăreşte cu încă jumătate de cană de apă, după care se lasă infuzat jumătate de oră, se filtrează şi se lasă la răcit. În final se amestecă cele două extracte. Se consumă 2-3 căni pe zi, pe stomacul gol.

PRECAUŢII:Planta este extrem de amară şi destul de greu de suportat atunci când este administrată sub formă de pulbere sau de infuzie combinată pe durate lungi de timp. Din acest motiv în curele de lungă durată este mult mai utilă folosirea tincturii diluate în apă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *