Guvernul a stabilit noi reguli pentru mersul la biserică

Regulile pe care trebuie să le respecte credincioșii pe perioada stării de alertă s-au schimbat printr-un ordin comun al Ministerului Sănătății (MS) și al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), publicat în Monitorul Oficial. Actul normativ înlocuiește un alt ordin comun al Secretarului de Stat pentru Culte și al MS, referitor la măsurile de protecție ce trebuie respectate la biserică.

Noul ordin, ale cărui prevederi se aplică de vineri, stabilește că slujbele private se pot ține cu maximum 16 persoane și în interiorul bisericii, nu numai în afara acesteia, cum era stabilit până acum. De asemenea, la slujbele desfășurate în aer liber, distanța între persoane trebuie să fie de cel puțin 1,5 metri.

Totodată, dispar o serie de reguli ce fuseseră stabilite la jumătatea lunii mai. Astfel, nu mai există nicio precizare referitoare la faptul că atingerea sau sărutarea obiectelor de cult trebuie evitată. La fel, nu mai este precizat faptul că binecuvântarea se oferă de la o distanță de cel puțin un metru și nu mai există referiri la modalitatea de împărtășanie, în sensul în care aceasta ar fi trebuit să se facă cu linguriță și pahare de unică folosință. În schimb, este precizat faptul că în cadrul ritualurilor religioase, obiectele de cult folosite se vor dezinfecta după fiecare utilizare.

În rest, rămân valabile o serie de alte reguli, precum:

-purtarea obligatorie a măștii și dezinfectarea mâinilor cu substanțe speciale;
-dezinfectarea, o dată la patru ore, a obiectelor și suprafețelor atinse (scaunele, mânerele ușilor etc.);
-accesul în biserici se face cu respectarea unei distanțe de cel puțin doi metri între persoane;
-credincioșii care prezintă simptome ale infecțiilor respiratorii nu vor avea acces în biserică;
-plasarea, la loc vizibil, a anunțurilor referitoare la regulile de distanțare fizică.

România se află în stare de alertă până la data de 16 iunie 2020, urmând ca autoritățile să stabilească dacă este necesară sau nu prelungirea acesteia cu încă 30 de zile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *